Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението расте! Руски атомни подводници кръстосват Балтика, US десантен кораб е в Черно море

[post-views]
Polish Navy vessel ORP Kontradmiral Xawery Czernicki

Това се случва две седмици след инцидента с британския миноносец Defender край бреговете на Крим

И на фона на нарастващото напрежение, Русия вдигна във въздуха бойни самолети над Черно море в сряда, след като там беше забелязан американски шпионски самолет

За първи път три руски ядрени подводници преминават през Балтийско море като „демонстрация на сила“, докато американците участват в учения със силите на НАТО в Черно море, пише британският в. The Sun в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Руска подводница с крилати ракети с ядрен двигател клас Оскар II (класификация на НАТО) беше забелязана да влиза в Балтийско море в понеделник, съобщи The Telegraph.

Тя премина под моста Големия пояс, който пресича входа на Балтийско море, около 8:50 местно време.

Две други ядрени подводници също бяха забелязани.

В същото време американското командване обяви, че военноморският кораб „Юма“ „е влязъл в Черно море, за да работи със съюзници и партньори от НАТО“ до 10 юли.

Според RT американският кораб ще участва в учението Sea Breeze с участието на 32 държави, включително Украйна, България, Великобритания, Франция, Полша, Грузия, Сенегал, Южна Корея, Пакистан, Япония и Мароко.

Американските военни заявиха, че учението ще включва „множество области на военни действия, включително десантна война, война с наземни маневри, водолазни операции, операции за пресичане на незаконна дейност по море, противовъздушна отбрана, интеграция на специални операции, противоподводна война и операции за търсене и спасяване“.

Докато и двете страни плават по океаните, Москва заяви, че военните игри в Черно море представляват реален риск от потенциална ескалация на военното напрежение.

Руските подводници в Балтийско море ще вземат участие във военноморско мероприятие в Санкт Петербург на 25 юли.

Ейч Ай Сътън (HI Sutton), военен анализатор, каза пред Telegraph: „Русия изпраща ядрени подводници на военноморския парад в Санкт Петербург от няколко години, но това е първият път, когато там са изпратени три наведнъж. Това са единствените подводници с ядрено захранване в Балтийско море. И тези маневри служат като демонстрация на сила както за местната, така и за чуждестранната публика. НАТО и необвързаните балтийски държави вероятно ще следят отблизо тези подводници“.

Това стана само две седмици след като катер на руската брегова охрана изрева „Промяна на курса или ще открия огън“ по голям британски военен кораб по време на противопоставяне в Черно море.

Британският миноносец Defender, 8500-тонен кораб, въоръжен до зъби с високотехнологични оръжейни системи, се намираше край бреговете на Крим в международни води, когато се сблъска с по-малък кораб, откъдето крещяха искания.

Тогава бяха извикани руски военни самолети, които хвърлиха четири бомби по траекторията на курса на разрушителя.

Би Би Си съобщи, че над 20 самолета са били над есминеца, а две лодки на руската брегова охрана от време на време са се приближавали до него на разстояние само 100 метра.

Руският кораб откри огън два пъти – веднъж в 12:06 и отново в 12:08 – преди там да пристигнат самолетите.

И на фона на нарастващото напрежение, Русия вдигна във въздуха бойни самолети над Черно море в сряда, след като там беше забелязан американски шпионски самолет.

Русия твърди, че два изтребителя Су-30 са възпрепятствали влизането във въздушното пространство на противоподводния самолет Boeing P-8 Poseidon на ВМС на САЩ.

Представен е видеоклип, показващ въздушната конфронтация, но точното местоположение не става ясно.

„Вечерта на 6 юли руските устройства за контрол на въздушното пространство над неутралните води на Черно море откриха въздушна цел, приближаваща се до държавната граница на Руската федерация“, заяви Министерството на отбраната в Москва в сряда.

Източник: epicenter.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани