Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новите реалности на кибернетиката

[post-views]
Новите реалности на кибернетиката

Дигиталният свят сигурно и повсеместно поглъща служебната дейност на всички ни

Officer X*

Кибер. Много компютърни ентусиасти чуваха тази дума още в детството си. Но за повечето хора тя бе екзотика. Неусетно в последните години започна да се появява навсякъде.

Какво означава?

Краткият отговор е, че „кибер” е всичко, свързано с компютърните системи.

А дългият отговор… е по-дълъг. Много неща в ежедневието ни станаха „кибер”. За добро или по-скоро за лошо виртуалният свят стана почти равен на реалния. Особено за някои хора. От помощник в научните и трудовите колективи компютърните системи се превърнаха в изкуствен заместител на много дейности. Грозната истина е, че се превърнаха в заместител на преживявания и човешки отношения. Но за това друг път.

Тази подмяна на физическия свят в много отношения стана токсична и повсеместна. Това налага необходимостта виртуалният свят да бъде опознаван и изучаван от всички – както неговите предимства, така и опасностите, които крие. В нашата рубрика си поставяме амбициозна цел – да ви информираме за различни аспекти на всичко, което е „кибер”. На достъпен език.

Новите дигитални времена, освен всичко останало,

донесоха и нова лексика

Виртуалното пространство създаде условия да се появят десетки субкултури, свързани с него, които имат своя начин на изразяване и своя терминология. Наред с това определени думи станаха част от ежедневната комуникация на цялото общество. Много нови понятия прехвърлиха границите на специфичната комуникация в дигиталните общности, като трайно се настаниха в живота на всички – интернет, уайфай, смартфон, е-услуга, имейл, хакер, файл, флашка, торент.

Струват ви се банални? Тогава да пробваме с тези – лайквам, сийнвам, сийдвам, буквам, фейстюнвам, думскролвам, хардкоудвам, столквам, тролвам, слейвам. Ами вие? Разбирате ли какво си говорят децата и младите колеги?!

Вземете „кибер” и го сложете пред „сигурност” и вече имате понятието, което неминуемо се съдържа във всички съвременни политически и военни концепции, стратегии, доктрини, планове и указания. Новите думи ще присъстват трайно и в служебния ви живот – киберсигурност, киберпрестъпност, кибератака, кибервойна, киберинцидент, киберкриза, кибероръжие, киберотбрана, кибероперации, критична КИ инфраструктура, хибридна заплаха, цифрова зависимост.

Ще ги срещнете дори в аптеката

– Дезинфектант Cyber clean (Кибер чисто, каквото и да означава това… Все по-често ще срещаме „кибер” на неудачни места.). На 30 ноември 2020 г. събитието „Кибер Понеделник” (Cyber Monday) стана най-голямото онлайн пазаруване в световен мащаб с приходи от 10,7 млрд. долара. (Тази година ще се проведе на 29 ноември).

Използваните комбинирани термини, свързани с „кибер”, могат да бъдат изписвани поотделно или заедно (слято). Версията на изписване с тире е неофициално отхвърлена и много рядко се използва. (Кибератака, кибер атака, кибер-атака). Терминът има и много синоними – киберпортал, e-портал (електронен портал), дигитален портал, онлайн портал, виртуален портал. Всички те означават едно и също. Няма единни международни стандарти за тази терминология.

Не бъркайте обаче киберсигурност с информационна сигурност, както и киберзащита със защита на информацията и т. н. Дори в официални документи (!!!) бихте могли да срещнете тези термини като синоними, но не се подвеждайте. Това са понятия, които в известна степен се припокриват, но в никакъв случай не са взаимнозаменяеми.

Ясното и коректното общуване

е абсолютно необходимо във всички дейности. Тези нови лингвистични форми поставят езикова бариера при разискването на определени въпроси. Това налага в началото да започнем с изграждането на общ понятиен апарат. Думата, която ще срещате най-натрапчиво, е вече споменатата „кибер”.

Тя има свойството да се мултиплицира в най-различни форми. Най-често като представка. Бърза справка в актуален английски речник показва, че думите, които започват с „кибер” (cyber), са над 200 и се увеличават. В актуалните български тълковни речници все още отсъства като самостоятелен термин, но може да откриете определение за кибернетика: Наука за общите закономерности и процесите на управление, за получаване, преработка и предаване на информация в машините, живите организми и обществото.

Както виждате, в днешните времена това не е просто термин, ние живеем в кибернетика. В „Речник на новите думи” (изд. Наука и изкуство”) все пак откриваме определение за „кибер”: Първа съставна част, активизирана при образуване на нови сложни думи със значение: който съществува, действа, протича в интернет или е свързан с виртуалното пространство.

„Кибер” произлиза от „кибернетика”

Следвайки максимата, че всяко ново нещо е добре забравено старо, ще открием корените на „кибер” в Древна Гърция. Най-ранната поява е в гръцката дума „κυβερνήτ(ες)”, която е използвана за човек, който управлява (кормчия, пилот). Свързана е с друга гръцка дума  „κυβέρνησης”. Тя се отнася до „умението да управляваш”, някои източници я тълкуват и като „лидерство”. Също така може да се преведе и като правителство.

Ясно се вижда, че корените на тази дума са свързани с управлението. В такъв контекст бихте могли да я срещнете в исторически произведения, касаещи политическа теория. В по-нови времена основателят на науката кибернетика Норберт Винер я дефинира като: Дисциплина, която изучава управлението и комуникацията на живите организми, машините и социалните структури. След него тази терминология остана актуална за тесен кръг теоретици на информацията и свързаните с нея процеси, както и ранните компютърни системи.

Шейсетте години с Айзък Азимов

„Аз, роботът” и „Разкази за Мултивак”, последван през седемдесетте години от Киберпънк, движението с всички свои атрибути. И така до наши дни, когато „кибер” се превърна в нова реалност, но бавно и сигурно се връща към своите корени. Управлението и компютърните системи все повече стават неразделни понятия. В много сфери управлението и контролът са поверени на електроника и самообучаващи се машини (изкуствен интелект). Въоръжените сили няма да бъдат изключение.

С помощта на индексираните от Google книги, издадени през последните 70 години, ясно се вижда, че употребата на думата „кибернетика” е сравнително постоянна, докато употребата на „кибер” рязко се увеличава след 1995 г.

Не приемайте „кибер” за нещо универсално или задължително. През 2000 г. шведската компания Ericsson започва публично да използва термина smartphone (smart – умен), историята след това ви е добре позната. Едва ли ще чуете

някой да казва киберфон вместо смартфон

За 21 години различни електронни устройства получиха в името си представка smart – smartwatch, smartcard, smarthome, smartcode, smartcar, smartsteering. Въпреки това използването на тази представка е по-ограничено.

На финала трябва да отбележим, че някои експерти ще могат да визират изключения от тези определения и именно това е един от капаните на дигиталния свят – технологиите, процесите и закономерностите се променят бързо. Неведнъж съм ставал свидетел как доказани експерти са влизали в спор относно технологиите. Понякога и двете страни са прави.

Дигиталният свят е изключително променлив. Не приемайте и написаното в нашата рубрика като панацея. Тук умишлено сме опростили нещата. Иновацията днес, утре може да е твърде остаряла. Сигурното днес, утре може да е компрометирана. Бъдете актуални и поддържайте вашите знания непрекъснато.

Тенденциите за бъдещето са красноречиви – ние ще бъдем все повече „кибер” – лично и служебно. Мой преподавател във военния университет често се шегуваше, че всичко е артилерия –

пехотата е тичаща артилерия

корабите са плуваща артилерия, самолетите са летяща артилерия. Неусетно през годините всичко започна да става „кибер”. И всичко все повече ще става „кибер”. Въоръжените сили са консервативна структура, в която промените се реализират бавно, но дигиталният свят сигурно и повсеместно поглъща служебната дейност на всички ни. Ще си позволя и един съвет. Потърсете в интернет Национална стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2020” или Актуализирана национална стратегия за киберсигурност „Киберустойчива България 2023”. В края ще намерите „Приложение: Речник”. Запознайте се с понятията, описани там. Ще чувате тези думи все по-често.

Най-ново

Единична публикация

Избрани