Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командващият силите на НАТО и САЩ в Афганистан се оттегли

[post-views]
Трагедията в Маями – властите издирват 99 души от срутилата се жилищна сграда

Командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал Скот Милър се оттегли от поста на специална церемония в Кабул. Неговото място заема началникът на Централното командване генерал Франк Маккензи, който от базата си в щата Флорида ще има задача да завърши започналото изтегляне от Афганистан.

Оттеглянето на генерал Скот Милър се смята за последния символичен акт, преди САЩ и НАТО да обявят официалния край на продължаващата от 20 години война.

От тук нататък операциите на американската армия ще се ръководят от територията на САЩ, в частност от началника на Централното командване генерал Франк Маккензи, който заяви, че афганистанците винаги ще могат да разчитат на подкрепата на американската армия в трудни за тях дни.

По план изтеглянето на американските и натовските контингенти трябва да приключи до края на август като повечето европейски страни, сред които и България вече изтеглиха военнослужещите си.

Според официалните данни близо 90 процента от целия военен състав е напуснал Афганистан.

Започналото ускорено изтегляне обаче създаде вакум със сигурността в Афганистан, от който се възползваха талибаните, които в рамките на няколко седмици успяха да превземат големи области в страната. Това провокира опасения, че страната може да се окаже пред нова гражданска война и отново да се превърне в рай за глобалните терористични организации като Ал Кайда и ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани