Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кървави протести в Южна Африка, страната е обхваната от размирици и грабежи

[post-views]
Кървави протести в Южна Африка, страната е обхваната от размирици и грабежи

Най-малко 30 души загинаха, при размирици в Южноафриканската република. До насилието се стигна, след като антиправителствен протест прерасна в сблъсъци между демонстранти и полиция. Съобщава се за стотици арестувани.

Протестите в Южна Африка навлизат в първата си седмица и бяха провокирани от съдебния процес срещу бившия президент Джейкъб Зума, обвинен в корупция. Припомням че държавният глава беше задържан, след като се предаде миналия четвъртък на полицията, а в последствие бе осъден на година и половина затвор.

През последните дни, демонстрациите в негова защита прераснаха в протест срещу хроничната безработица и бедност в страната.

През последните дни протестите в Южна Африка стават все по-агресивни като през изминалата нощ се стигна и до масови грабежи на големи хранителни магазини и вандалски прояви.

Според властите насилието е разпалвано от фалшиви новини в социалните мрежи, като се съобщава за арестувани 12 души, заподозрени в подстрекаване към насилие.

В опит да охлади страстите правителството изпрати редовна войска по улиците на големите градове, но за сега не планира да въвежда извънредно положение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани