Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Възходът на Талибаните: Бунтовниците с нов триумф-превзеха граничен пост

[post-views]
Талибани убиха от засада 20 полицаи

Талибаните в Афганистан с нова военна победа. Бунтовниците обявиха, че са установили контрол над ключов пункт на границата с Пакистан. Афганистанското правителство отрече твърденията. В интернет обаче се появиха кадри, от които се вижда, как флагът на талибаните се вее над контролно пропускателния пункт Спин Булдак.

Контролно пропускателен пункт Спин Булдак е един от най-големите гранични постове между Афганистан и Пакистан, като през него минава ключов търговски път. Независимо от твърденията на централната власт в Кабул, че граничния пункт е под негов контрол кадрите в социалните мрежи показват друга картина. От тях се вижда как емблематичните пикапи „Тойта“ с бойци на талибаните, преминават свободно границата с Пакистан. Според очевидци, цитирани от Би Би Си, бунтовните са превзели поста без да им бъде оказана съпротива, което за сега оправдава опасенията на експерти, че без подкрепата на чужденстранните сили, афганистанската армия трудно би се справила със сигурността в страната.

Припомням, че в рамките на седмица, след като първите контингенти на САЩ и НАТО започнаха да напускат страната, талибаните успяха да превземат голям брой области. Близо месец по-късно бунтовните контролират почти цялата страна, и за сега единствената стабилна крепост на афганистанското правителство е столицата Кабул. Междувременно ООН предупреди, че ако насилието в Афганистан продължи, светът ще стане свидетел на поредната имигрантска вълна и хуманитарна катастрофа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани