Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Литва прие спорен закон за задържане на мигранти заради притока от Беларус

[post-views]
Литва одобри 200 млн. евро военна помощ за Украйна

Литва прие нови закони за миграцията, които дават възможност за масово задържане на влезли незаконно в страната и ограничават правото им да обжалват.

Властите във Вилнюс вземат мерки, за да успокоят напрежението в страната, след като над 1000 души – основно от Африка – влязоха в страната през границата с Беларус от края на миналия месец насам.

Това е двойно повече от всички пристигнали, предимно иракчани, през няколкото месеца преди Беларус да обяви изтеглянето си от споразумение за реадмисия с ЕС. Минск предприе стъпката заради наложените от съюза икономически санкции (към които се присъединиха Северна Македония, Албания и Черна гора) заради отклоняването на пътнически самолет.

Какво съдържа законът

Литва, където намериха убежище основни противници на властта, обвинява президента Александър Лукашенко, че използва мигрантите като политическо оръжие и че те биват докарвани със самолети. Беларус отхвърля обвиненията. Вилнюс започна и изграждане на ограда по границата.

Приетият вчера закон, очакващ подписа на президента, забранява мигрантите да бъдат освобождавани в първите 6 месеца след пристигането си (но след този период трябва да бъдат пуснати).

Ускорява се и процедурата за депортация. Възможно е тя да се осъществи по време на обжалване.

Молбите за предоставяне на убежище ще се разглеждат до 10 дни и това според кабинета ще сложи край на възможността за злоупотреби. Променя се и определението за „пребиваване на територията на Литва“, за да се улесни задържането на пресеклите границата (или ограничаването на придвижването им), дори те да са подали документи за убежище.

„Инструмент срещу Литва“

Вътрешният министър Агне Билотайте аргументира приемането на закона в парламента с думите, че влизащите в страната ѝ не са „истински търсещи убежище“, а „инструмент, който се използва срещу Литва“. По думите ѝ текстът, който вече бе критикуван от неправителствени организации, ще даде на „иракчаните и другите“ сигнал, че „това не е подходящ маршрут“.

Иракчаните се споменават вероятно защото все още представляват най-голямата група мигранти на литовска територия.

Онлайн изданието „Делфи“ цитира Билотайте с думите, че службите в страната са изразили оценката си, че притокът само ще нараства, затова трябват „спешни и сдържащи“ мерки.

За момента няма индикации броят на мигрантите, влизащи всеки ден, да се увеличава. Литва обаче няма опит нито като крайна спирка, нито като дестинация за търсещи пътя си към Европа от Азия и Африка, и дори малък брой влезли незаконно може да повиши напрежението.

Някои правозащитни организации обаче смятат, че освен нарушения на човешките права новият закон съдържа и противоконституционни текстове.

Източник: Дневник

Най-ново

Единична публикация

Избрани