Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Контраразузнаването предупреди британците да са нащрек за китайски и руски агенти

[post-views]
Англия отменя COVID-19 мерките

Директорът на британското контраразузнаване МИ-5 Кен Маккалъм предупреди днес населението на страната да бъде толкова бдително към заплахата от шпиониране от Русия и Китай, колкото към тероризма. Той заяви, че чужди шпиони се опитват да откраднат технологии, да посеят раздор и да атакуват инфраструктура, предаде „Ройтерс“.

Атаките от 11 септември срещу САЩ преди почти 20 години направиха справянето с тероризма основен приоритет за западните разузнавателни служби, а големи ресурси бяха насочени към заплахата от появили се на местна почва или базирани в чужбина екстремисти.

Нарасналата настъпателност на постсъветска Русия и възходът на Китай обаче принудиха шефовете на най-големите западни разузнавателни служби да обърнат отново внимание на традиционното контраразузнаване, или с други думи – на шпионските „игри на котка и мишка“.

Директорът на МИ-5 Кен Маккалъм заяви, че британското разузнаване е установило 10 хил. подмолни опита от чужди шпиони за манипулиране на обикновените британци. Последствията на шпионски действия от чужди сили могат да варират „от потиснатост и неудовлетвореност, през загуба на поминъка и потенциално до загуба на човешки живот“, каза Маккалъм в реч в централата на МИ-5 „Теймс хаус“.

„С времето трябва да изградим същата обществена бдителност и устойчивост към заплахи, идващи от чужди държави, каквито изградихме с годините към тероризма“, каза директорът на МИ-5. И добави: „Не трябва да се плашите, но бъдете нащрек.“

Британски разузнавачи казват, че Русия и Китай са се опитвали да откраднат търговски тайни и интелектуална собственост, както и да се намесват в политиката и да разпространяват дезинформация. Пекин и Москва твърдят, че Западът е обзет от параноя за всевъзможни заговори. Русия и Китай отричат да са се намесвали във вътрешните работи на други държави, да са се опитвали да откраднат технологии, да са извършвали кибератаки и да са всявали разкол.

Маккалъм, който е кариерен разузнавач, каза, че цялата страна трябва да е нащрек за заплахата от шпиониране от чужди сили. „Виждаме как откритията на брилянтни британски университети и учени биват откраднати или копирани, виждаме как бизнеси биват съсипвани от загубата на конкурентни предимства, за които толкова усилно са работили“, каза Маккалъм. И добави: „Ако им дадем шанс, враждебните сили ще опропастят години на упорити британски изследвания и инвестиции. Това става в големи мащаби. И то засяга всички ни – британските работни места, обществени услуги и бъдеще.“

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани