Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО предоставя на Черна гора разузнавателен софтуер

[post-views]
НАТО се нуждае от 35 до 50 допълнителни армейски бригади, за да изпълни новите си отбранителни планове

Подгорица. Агенцията за комуникация и информация на НАТО (NCIA) ще предостави на Министерството на отбраната и армията на Черна гора безплатно използване на притежавания от Алианса разузнавателен софтуер, съобщава местният вестник Pobjeda.

Софтуерът се използва за подпомагане на логистиката, флота, разузнавателните дейности, операциите за наблюдение и планиране и тактическите комуникации, обяснява изданието. За предаването му на Подгорица става ясно от информационен бюлетин на правителството за сключване на лицензионни споразумения между NCIA и Министерството на отбраната на Черна гора.

В правителствения документ се посочва, че първият проект на лицензионното споразумение относно разпространението на софтуера на НАТО включва списък от 30 софтуера, предназначени за „подкрепа за логистиката, флота, разузнавателните дейности, наблюдението и планирането на операциите, тактическите комуникации и други“.

За да получи споменатия софтуер, Черна гора трябва да отговаря на изискванията на НАТО, които предвиждат забрана за използването му в тайни мрежи на националната сигурност. Също така е задължително да се използва на твърди дискове, базирани на хардуер, който използва пълно криптиране на диска.

Източник: Агенция „Фокус“

Най-ново

Единична публикация

Избрани