Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кугари на мисия денем и нощем

[post-views]
Кугари на мисия денем и нощем

Български пилоти тренират на симулатор в Унгария

Общо повече от 80 часа полети при различен вид мисии денем и нощем извършиха на симулатор в Унгария военнослужещи от българските Военновъздушни сили. Обучението започна на 28 юни и продължи до 16 юли, когато на официална церемония, организирана от командването на 86-та вертолетна база в Солнок бяха връчени сертификатите на българите за успешно премината подготовка на тактически симулатор Thales Helicopter Crew Tactical Trainer (HCTT), съобщиха от ВВС. На тържеството присъстваха представители от Командването на ВВС и авиобаза Крумово – полковник Пейо Дончев, подполковник Цветомир Гърков и майор Христо Вълев.

Под ръководството на унгарските инструктори в цикъл от лекции са обсъждани специфични фактори при участие на вертолети в операции. В интерес на българските ВВС симулаторът е бил конфигуриран като тактическа двойка вертолети „Кугар” с четиричленен екипаж. Практическата част е била интегрирана в комплексен сценарий, фокусиран върху подготовка на екипажите чрез методично отработване на тактики, техники и процедури, приложими в национални и/или съюзни съвместни операции.

Двустранната подготовка се провежда по инициатива на националните представители на България и Унгария в Многонационалния изпълнителния борд на Програмата за подготовка на авиацията за СО (Multinational Special Aviation Program – MSAP) и е включена в Плана за двустранно сътрудничество в отбраната.

В кратък доклад ръководителят на групата в Солнок майор Пламен Дончев от авиобаза Крумово акцентира върху ефективността на Thales HCTT при повишаване нивото на тактическа подготовка. Акумулираните повече от 80 часа в работна среда, денем и нощем, са допринесли за бойното сглобяване на екипажа и повишаване оперативната съвместимост. На официалната церемония полковник Йозеф Шос, национален представител в Борда на MSAP, изказа благодарност към всички участници и подчерта, че Унгария и България са поставили началото в международното използване на Thales HCTT. В допълнение, заместник-командирът на 86-та вертолетна база Солнок, полковник Томаш Бали изрази своето задоволство от постигнатите резултати и професионалното отношение на българските участници, информираха от ВВС.  Полковник Пейо Дончев изрази благодарността на Командването на ВВС към унгарската страна за предоставената възможност за повишаване на подготовката на българските военнослужещи и като председател на Многонационалния изпълнителен борд на MSAP представи българо-унгарската инициатива като пример за ползотворно сътрудничеството между участниците в програмата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани