Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия към САЩ: Да включим Британия и Франция в контрола на ядрените оръжия

[post-views]
Русия обяви онлайн версията на "Билд" на руски език за "чуждестранен агент"

Русия заяви в четвъртък, че иска Великобритания и Франция да бъдат включени в по-широките преговори за контрол на ядрените оръжия със САЩ, като заяви, че Вашингтон настоява Китай да бъде включен, съобщава „Ройтерс“.

Висши служители на САЩ и Русия се срещнаха в Женева, за да подновят преговорите за облекчаване на напрежението между най-големите сили с ядрено оръжие в света, което е на най-ниските нива след Студената война.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов заяви, че е неизбежно правомощията в крайна сметка да се обсъдят, за разширяването на преговорите за контрол на оръжията и че Москва разглежда Великобритания и Франция като приоритети в това отношение.

„Този въпрос придоби особено значение в светлината на неотдавнашното решение на Лондон да увеличи максималното ниво на ядрени бойни глави с 40% – до 260 единици“, каза Антонов.

В отделни коментари заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че САЩ искат Китай да бъде включен в по-широки преговори за контрол на ядрените оръжия, съобщи агенция Интерфакс.

Броят на оперативно разполагаемите ядрените бойни глави по света нараства. Тази тревожна тенденция констатира Стокхолмският международен институт за изследвания на мира (СИПРИ) в годишния си доклад за ситуацията с ядрените оръжия по света.

В началото на 2021 г. САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея притежават общо 13 080 ядрени бойни глави, което е под една пета от общото количество на ядрените оръжия в средата на 1980-те години, когато напрежението по време на Студената война достигна връхната си точка.

Тези числа включват пенсионирани бойни глави, които трябва да бъдат демонтирани. Без тези пенсионирани бойни глави общият ядрен арсенал в световен мащаб е нараснал от 9 380 на 9 620 от 2020 до 2021 година.

САЩ и Русия притежават над 90 процента от световния ядрен арсенал.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани