Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За първи път на военен самолет

[post-views]
За първи път на военен самолет

Това беше само началото на деня, в който 20 бъдещи военни медици си представиха, че могат да изберат авиационната медицина.

Във вторник авиобазите „Враждебна“,  „Граф Игнатиево“ и „Крумово“ се превърнаха в сцена, на която се срещнаха бъдещето на военната медицина и реалният живот на военните авиатори. Военно-транспортният самолет C-27 J “Spartan”  от състава на 16-та транспортна авиационна група на летище „Враждебна“ събра на борда си 20 курсанти от ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“, завършили 4-ти  курс „Военна медицина“  в Медицинския университет във Варна. 

Този ден от техния летен стаж във ВМА беше посветен на авиационната медицина, която те бяха изучавали като свободно избираема специалност. За първи път курсантите се качиха на военен самолет. Още с пристигането си в авиобаза „Граф Игнатиево“ те буквално се докоснаха до всекидневието както на летците, така и на авиационните медици в лицето на д-р Митко Калайджиев, част от медицинския екип в базата. 

„На прага“ на авиобазата ги посрещна командирът й – бригаден генерал Николай Русев.  След силно въздействащия филм на Военния телевизионен канал за всекидневието на екипа, ген.Русев запозна бъдещите военни лекари с историята и задачите на базата. Познавателни за курсантите бяха сниманите ленти „отвътре“ , от самия полет на летците, които демонстрираха натоварването на човешкия организъм при висока скорост и височина над 10-12 000 м.

Д-р Калайджиев, който е работил като авиационен лекар десетки години в „Граф Игнатиево“ сподели, че освен всекидневни тренировки в професията на летеца има и много психология и философия.

Ако обичате динамиката и искате да се развивате в авиационната медицина, ние имаме нужда от вас, каза ген. Русев на курсантите. И не скри, че професията на военните летци е трудна, с много предизвикателства пред физиката и психиката.  Но призова курсантите: Никога не съжалявайте, че сте облекли военната униформа! Военните са коз във всяка трудна ситуация. Често пъти военните ни медици са първите, които отиват да спасяват пострадали при различни бедствия и аварии.  И те трябва да са в 24-часова готовност да скочат в огъня. Курсантите от своя страна запитаха кога авиаторите ще полетят на новите бойни самолети F-16.

Всички останали срещи оттук-нататък повдигаха постепенно завесата както за всекидневието на екипите в авиобазата, така и натрупваха реалното знание за отговорността на авиационния лекар, който осигурява медицински полетите. Интересът към бъдеща специализация в авиационната медицина показваха и въпросите на курсантите как „да станат“ авиационен лекар. Проф.д-р Любомир Алексиев, ръководител на  катедра „Авиационна и морска медицина“ във ВМА сваляше романтичния воал на професията от днешния ден, но много повече и от бъдещето, с отговора, че момчетата и момичетата трябва да покрият подобни високи физически и психически изисквания, каквито има и към летците.

В рамките на учебното занятие на бъдещите военни медици последваха запознаване със специалното височинно облекло, което предпазва летеца от ускорението 5-6 пъти  по-голямо от това на Земята. После те се качиха в кабината на изтребителя МиГ-29, да научат какво е спирачен и спасителен парашут,  видяха на тренажор отблизо как катапултира пилотът, както и подробности за работата на щурманите.

Зрелищен подарък със сложни фигури в небето направи самият командир на авиобаза „Граф Игнатиево“ ген. Русев.

Заместник-командирът на авиобаза „Крумово“ полк. Димитър Павлов представи пред бъдещите военни лекари основните задачи на летците в нея, а презентацията беше прекъсната заради включването на авиаторите в борбата с горски пожар в Сливенско.

След това курсантите се качиха на вертолет „Кугар“. Там видяха възможностите за авиомедицинска евакуация: транспортирането на пациент до медицинско заведение с  помощта на бордния лекар. Подробности за това от дългогодишния си опит им разказа подп. д-р Мария Георгиева.

Учебното занятие беше свързано с развитието на авиационната медицина, която ВМА започна да възстановява като важна медицинска специалност, доволен от този горещ в буквалния смисъл юлски ден от стажа на курсантите, обобщи проф. д-р Любомир Алексиев.

Най-ново

Единична публикация

Избрани