Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лекарят, който се презарежда с класици

[post-views]
Лекарят, който се презарежда с класици

Проф. Георги Байчев от клиниката „Гръдна хирургия“ на ВМА препрочита военните разкази на Йовков от първите издания на класика.

Човек и добре да живее, се среща с неща, различни от професията му. Някои от тези срещи се превръщат в любов завинаги. Това се случва и с един от най-известните хирурзи онколози, част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Проф. д-р Георги Байчев е национален консултант по рак на гърдата. Всеки ден в клиниката ражда надежда и няма ден без напрежение. Затова за хирурга хобито е спасителен пояс за презареждане, възможност за излизане от матрицата на деня. И казва, че не му стига едно, а има няколко.

Четири са важните неща в живота на човека според д-р Байчев: здравето, семейството, професията и приятелите. Но както и да се подреждат те през годините, осъзнаваш, че от здравето по-ценно няма. А хобито го поставям като най-важното от маловажните неща, обяснява хирургът. През годините неизбежно е събирал марки, като всяко дете. Но трайни се оказват увлечението по литературата, колекционирането на стари книги, на класици – само първи издания, фотографията, с която е свързан от много години, пътуванията.

С фотографията се среща по професионални причини – със снимки от работата в операционната за дисертацията му и с научни публикации. Започва с макрообектив, с който по-късно снима маковете и слънчогледите по пътя за Велико Търново и Плевен. Но обича и момините сълзи. По-късно с широкоъгълен обектив прави панорамни снимки, а с телеобектив хваща в кадър животни.

Първия си фотоапарат купува

когато пише дисертацията си и трябва да снима различните етапи на операцията.  И дълго време апаратът му е в операционната. 

Събира и камъчета от любими места, с добра енергия, носи си някое от тях в джоба – от места, които са го докоснали: Родопите, места покрай Дунава, от Никопол, от скални манастири. При възможност се връща отново там. Един филм му подсказа, че това са камъчета на благодарността. С тях благодарим на природата. Доверието и благодарността са най-важните чувства, смята хирургът. Човек трябва да благодари за живота, за семейството и професията си, дори и да не влиза в църква. А животът е прекрасен, но е крехко чудо, казва д-р Байчев. При едно влизане на човек в лекарския кабинет той може да се преобърне на 180 градуса. „Мога да ви разкажа историята на всяко камъче, някои от тях са и на бюрото ми във ВМА. Вече са над сто.“

Успява благодарение на приятели и на късмет да намери всички първи издания на Иван Вазов. По време на разговора ни част от тях бяха изложени в основно училище „Иван Вазов“ в Павлово за годишнината от рождението на класика. Има 17 книги, първо издание, на Йордан Йовков, включително с негов автограф, върху втория му том с разкази. Първи през 1917–1918 г. са издадени военните му разкази. Проф. Байчев притежава и „Вечери в Антимовския хан“, също първо издание. Събира изданията едно по едно от тавани, килери, села и паланки.

Придобиването на всяка книга си има своя история

Успява да събере и Яворов, деветте книги – почти целия Захари Стоянов с първите му издания, с трите тома на „Записки по българските въстания“. Само биографията му на Ботев е второ издание. Миналата година дал за изложба на Пловдивския медицински университет „целия си Вазов“. А от библиотеката на университета направили голям жест, като ги дигитализирали: целият Вазов, 4000 страници от първите му издания. Във връзка с годишнините от рождението и смъртта на Вазов може да подари диск с дигитализираните Вазови страници на Народния театър. За Съединението миналия септември със свои издания на Захари Стоянов д-р Байчев прави изложба и дарение в музея в Медвен.

Хирургът обича хубавата поезия и познава едни от най-добрите български поети. Сред които са Жоро Трифонов, Николай Заяков, Ана Боянова, Весела Димова. А 12 стихосбирки са илюстрирани с негови фотографии. „За сънищата и спомените“ е книгата с негови фотографии, която издава сам за своя юбилей, която подарява на приятели.

Много обича да пътува. Миналата година посещава няколко много интересни места у нас, казва: Има такива вълшебни места. Препоръчва ни каньона на Сухата река – между Добрич и Силистра, уникално място с наслагване на няколко култури: светилища на гетите, ранновизантийски манастир.

Полк. Невяна Митева от Сдружението на жените военнослужещи  организира изложба на първите издания на Вазов, собственост на д-р Байчев, в Министерството на отбраната и така почитат паметта на Патриарха на литературата ни в годината на неговия юбилей. А сътрудничеството продължава със създаването на конкурса за разказ на военна тема „Новият Йовков“. На тазгодишния конкурс един от участниците е награден с колекционерско издание на екземпляр от Йордан Йовков, дарен от проф. Георги Байчев като негово лично отличие за разказ. Той самият е  член на журито на конкурса и казва, че много от конкурсните работи показват, че младите хора усещат духа на Йовков. А че медиите трябва да създават потребност сред тях от култура и да предизвикват интерес към литературните ни традиции. Него самия и днес го вълнуват военните разкази на Йовков.

Най-ново

Единична публикация

Избрани