Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Журналистка от ВТК с дебютна книга

[post-views]

Излезе дебютната книга „Коледа на Луната” на журналистката от Военния телевизионен канал Ива Сапунджиева. Приказката е вдъхновена от пандемията, която избухна през 2020 г., когато нищо никъде не се случваше по обичайния начин. Затова и през декември на Земята не само не е имало нормална Коледа, но и Добрият старец не е могъл лесно да си тръгне към своя дом. А той се намира в края на Слънчевата система, в ледените светове.

Съдържанието е 100% извънземна история, в която главен участник е седемгодишният Лъчо. Детската книжка проследява приключението на едно малко момче, което силно вярва в чудеса.

 „В книжката разказвам за живота на Луната така, както си го представям. Нарисувах лунните хора по начина, по който ги „виждам”. Прави ми впечатление, че читателите се радват много на илюстрациите. Това е първото, което забелязват, когато разлистват книгата, а това много ме радва. Изненадани са, че мога да рисувам. Самата история я поднасям с много хумор и добро настроение. Тя е насочена към малките деца, но и към техните родители. Тя е за всички, които гледат нощем звездите и знаят, че човекът не е сам във Вселената”, казва писателката.

Интересът на Ива към космическите теми се заражда още от детството. Тя го развива и през студентските си години като посещава университетски курсове в областта на астрономията. „Започнах журналистическата си кариера преди 11 години с цел да популяризирам космическата наука, защото бях подготвена да задавам научни въпроси. Радвам се, че тази тема ми дава старт и за писателското поприще”.

Ива работи от шест години във Военния телевизионен канал. Тя е автор и водещ на предаването „Знаците”, което разглежда теми, както от научния свят, така и свързани с духовността, тайните и загадките. В своята журналистическа практика интервюира учени от световна величина, които работят в най-престижните космически центрове в света. „Да популяризирам Космоса – за мен това е призвание”, казва още Ива.

Най-ново

Избрани