Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът на САЩ прави учение в 17 часови зони

[post-views]
Флотът на САЩ прави учение в 17 часови зони

Маневрите са най-големите за последните 40 години

САЩ започнаха във вторник най-големите военноморски учения за последните 40 години, включващи 36 кораба и морската пехота, съобщава специализираното издание „Старс енд Страйпс“. Първoтo учeниe oт тoзи вид щe включвa caмo вoйcки нa CAЩ, нo в бъдeщe ce плaнирa в пoдoбни мaнeври дa учacтвaт cъюзници и пaртньoри, зaявихa Вoeннoмoрcкитe cили. „Ученията „Лардж скейл екзърсайз“ (Large Scale Exercise, LSE) 2021 ще демонстрират на нашите съперници, че американската армия поддържа високо ниво на бойна готовност благодарение, а не въпреки присъствието си в различни части на света“, се казва в съобщението от командването на Шести американски флот. Отбелязва се, че ученията ще се провеждат в 17 часови зони, в тях ще участват пет военноморски обединения (флота) и три експедиционни отряда на Корпуса на морската пехота на САЩ.

36 кораба, включително самолетоносачи и подводници, участват в маневрите, които ще продължат две седмици. Според изданието ученията трябва да покажат способността на американската армия „едновременно да се справи с предизвикателства в Средиземноморско, Южнокитайско и Източнокитайско море. Ще бъдат отработени елементи по отговор на противникова атака срещу комуникационните системи и логистичните мрежи.

„LSE 2021 ще тества уменията на нашите командири при провеждане на различни военноморски операции на тактическо и стратегическо ниво. Ще бъде включен морският корпус, който ще демонстрира способността на нашия флот да провежда съвместни операции както в открития океан, така и в крайбрежните води“, пояснява още командването на Шести флот. Наблюдатели отбелязват, че учението на американския флот цели да изпрати сигнал до Китай и Русия, че Америка може да действа едновременно на различни фронтове.

Ваксинираните срещу COVID-19 в ЕС са 50%, в България – 14%

Половината от населението на ЕС вече е напълно ваксинирано срещу коронавируса според статистика на агенция „Франс прес“. Това са 223,8 млн. души, получили по две дози от ваксините срещу вируса, по една доза след прекаран COVID-19 или по една доза от еднодозова ваксина. Близо 60% от гражданите на Евросъюза (265,9 млн.) са с поне една доза от ваксините.

От 27-те страни членки половината (13) вече са преминали прага от 50% със завършен ваксинационен цикъл. Малта остава водеща със 74%, следвана от Белгия (59%) и Испания (58%). Сериозно пострадалите от пандемията Италия, Франция и Германия са ваксинирали напълно съответно 54%, 53% и 52% от населението си. В дъното на класацията са България и Румъния, които са ваксинирали напълно съответно 14% и 25%.

ЕС вече изпреварва САЩ по показателя на напълно ваксинираните хора. Към 1 август 49,7% от жителите на САЩ бяха напълно ваксинирани спрямо 49,8% от живеещите в ЕС. През изминалата седмица всеки ден в ЕС са поставяни дози от ваксините на 0,6% от населението и на 0,2% от американците. От големите държави с над 50% напълно ваксинирано население са Китай и Великобритания.

Междувременно ЕС се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу COVID-19, тъй като изисква да бъдат спазени по-строги условия, заявиха представители на европейските институции пред „Ройтерс“. В неделя „Файненшъл таймс“ съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на „Пфайзер“ и „Бионтех“ по 19,5 евро за доза. Еврокомисията подписа през май споразумение за резервиране до 1,8 млрд. дози за 2022–2023 г. Първите договори с компанията, сключени в края на миналата и през тази година, са на цена 15,5 евро. Въпреки това цената е по-ниска от тази, на която САЩ се съгласиха да платят по последната си поръчка през юли. Цената на дозата от ваксината на „Модерна“ се повиши до 25,5 долара, посочва вестникът, позовавайки се на сделка за 300 млн. ваксини спрямо 22,6 долара при първоначалната сделка за 160 мил. дози.

Израел нанесе удари в Ливан

Israeli soldiers guard in Metula, on the border between Israel and Lebanon, northern Israel, on May 15, 2021, after earlier today Lebanese protesters crossed the Israeli border fence. Photo by Basel Awidat/Flash90 *** Local Caption *** נוף גבול ישראל לבנון צפון צבא

Израел пое отговорност за първите си въздушни удари в Ливан от години, заявявайки, че те са били насочени към ракетни пускови установки след обстрел от Южен Ливан към Северен Израел, предаде „Франс прес“. „Бойни самолети на армията нанесоха удари по пускови установки и инфраструктура в Ливан, откъде бяха изстреляни ракети с терористична цел“, посочи израелската армия в кратко комюнике.

Израелските военновъздушни сили редовно бомбардират предполагаеми позиции на палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа. Те нанасят и удари по позиции на проирански групи в съседна Сирия. Но последните въздушни удари в Ливан датират от 2014 г., потвърди израелската армия пред АФП. В сряда от Южен Ливан към Северен Израел бяха изстреляни три ракети. Две от тях паднаха на израелска територия, а третата не прекоси границата.

Малко след това израелската армия нанесе три серии от удари в съседен Ливан. Израелското министерство на отбраната заяви, че министър Бени Ганц е поискал да бъде отправено „твърдо послание“ към Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), разположени в Южен Ливан на границата с Израел.

Силите на ООН са в Ливан от 1978 г., като от 2006 г. насам наблюдават границата с Израел заедно с ливанската армия. Те следят за прилагането на резолюция 1701 на Съвета за сигурност, приета след войната между Израел и ливанското движение „Хизбула“. Шиитската групировка не е коментирала ударите. Командващият мисията на ООН ген. Стефано дел Кол призова страните „да прекратят огъня и да проявят максимална сдържаност, за да се избегне ескалацията, особено на тази тържествена годишнина“. На 4 август м.г. в пристанището на Бейрут избухнаха стотици тонове амониев нитрат. Експлозията отне живота на 214 души, рани над 6500 и опустоши квартали на ливанската столица в страна, обхваната от най-тежката социално-икономическа криза в историята си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани