Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Зоран Заев: Не можем повече да чакаме ЕС, градим свой Балкански съюз

[post-views]
Зоран Заев: Българското вето е голяма несправедливост

Според него Скопие и Белград вървят по един път, а „мини Шенген“ е само началото на сътрудничеството между РСМ, Сърбия и Албания

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев написа в авторски материал за белградската „Политика“, че Скопие и Белград вървят по един път и че подписаните споразумения в рамките на инициативата „мини Шенген“ са само началото на сътрудничеството между РСМ, Сърбия и Албания. Освен това министър-председателят отбелязва, че „Отворени Балкани“ не са алтернатива на европейската интеграция на Западните Балкани, но трите държави не могат да чакат повече да се постигне консенсус между страните-членки за разширяването на Съюза към Западните Балкани.

Вижте пълния текст, цитиран от „Фокус“:

Защо казах на Икономическия форум в Скопие на 29 юли, че започва нова ера на сътрудничество в региона?

„Отворени Балкани“ е обратното на всичко, което досега е било синоним или стереотип за Балканите.

Политическите ръководства на Сърбия, Северна Македония и Албания седнаха в приятелска атмосфера, без да се съревноваваме коя държава е по-голяма, коя държава е по-демократична, коя има повече история, коя има повече права за всичко, седнахме на масата, говорихме най-открито и се съгласихме, че създадените в миналото стереотипи не са правило и не са съдба.

Вместо съдбата избрахме бъдеще. Вместо вчера – днес и утре.

Казваме, че вземаме съдбата си в свои ръце и отваряме нови перспективи за нашите страни, нашите народи, нашите икономики и нашите общества.

Нашите народи, македонският народ, албанският и сръбският народ и всички други народи, живеещи в страните от нашите Балкани, имат същия път пред себе си. Ние имаме една и съща визия и ценности – това са европейски ценности, а не политики на стени и разделения. Ние строим мостове, а не стени.

„Отворени Балкани“ е израз на силната политическа воля на Северна Македония, Сърбия и Албания и инициатива от най-висок обществен интерес.

Свързваме се с ясно, открито и публично намерение нашите народи да почувстват непосредствените икономически ползи от облекченията, които предоставяме. Очакваме ползите да се почувстват много скоро в домашния бюджет на милиони семейства, в качеството на живот на милиони граждани.

И това е само началото. Началото на нещо наше, автентично, за нашите три държави, ясен европейски път, отворен за всички други, които мислят доброто на своя народ – ние изграждаме отворен път, отворени граници, отворена икономика – Отворени Балкани!

Това, което изграждаме днес, е европейско и нищо друго, защото само по себе си, в основите си, то съдържа четирите свободи на Европейския съюз – свободата на движение на хора, стоки, капитали и услуги.

„Отворените Балкани“ са демонстрация на напредък, нашата стъпка напред, към която сме тръгнали, следвайки волята на мнозинството от нашите народи. Няма повече чакане и отхвърляне. Подкрепата на всички е добре дошла по нашия общ европейски път, а подкрепата на Европейския съюз е най-добре дошла като наш естествен, желан и дългоочакван партньор. Ние сме тук, ние сме Европа и „Отворените Балкани“ не са алтернатива на ЕС, а реализация на това, което самият ЕС трябва да реализира. „Отворени Балкани“ допълва, а не е против ЕС. „Отворени Балкани“ е подобрител на нашата европейска програма, като и трите държави остават ангажирани с програмите си и ангажиментите си да се присъединят към ЕС.

Съгласихме се обаче, че Албания, Сърбия и Северна Македония няма да спрат интеграцията си поради объркващите сигнали, изпратени от Брюксел относно разширяването, което до вчера те уверяваха, че е стратегическо за Съюза. И докато Съюзът се разширява сутрин и затваря вечер, нашият път е отворен ден и нощ, европейски, без дилеми, посветени сме на сътрудничеството, приятелството, солидарността, по-големите свободи и по-добрия живот за всеки гражданин на нашия регион.

Поради тези европейски ценности и високи цели, ние, от трите държави се съгласихме, че в интерес на нашите граждани вече не можем да чакаме ЕС да постигне консенсус. Настоящето и бъдещето в този дигитален XXI век вече не могат да чакат.

Ако държавите членки могат да създадат ЕС, защо ние да не можем да създадем „Отворени Балкани“. Ние имаме модела и, слава Богу, че се учим от собствените си грешки в миналото, но и от грешките на ЕС.

Единственият начин да подобрим живота в региона е да донесем това, което имат гражданите на Германия, на една Франция, Австрия, Италия тук, в региона. И всички знаем, че тези наши приятелски държави ще ни помогнат за този трансфер на опит, знания и стандарти.

И ето какво означават на практика четирите свободи, които издигнаха „Отворените Балкани“ като основа за единния регионален пазар:

1. Да осигурим свободно движение на стоки, чрез обслужваща инфраструктура на граничните пунктове, с 24-часово работно време на всички гранични служби и чрез разширяване на зелените коридори между нашите страни и ЕС; Това означава 0 минути чакане на границата и когато камионът тръгне от която и да е дестинация в региона, за да стигне до който и да е град в Албания, Сърбия или Северна Македония няма да се налага да спира на нито една граница. Само тогава ще се движим по-бързо, напред;

2. Да подготви всички мерки за свободно движение на услуги, чрез взаимно признаване на професионална квалификация, въвеждане на система без разрешения за междуфирмени прехвърляния в рамките на отворените Балкани, взаимно признаване на електронни подписи и други поверителни услуги;

3. Да се разшири свободното движение на хора, като се даде възможност за мобилност на млади хора, изследователи, взаимно признаване на компетентности и разрешения за работа и чрез разширяване на туристическите оферти и ползи в региона;

4. За свободното движение на капитали ние работим по система за обмен на информация за ДДС, съвместима със системите, използвани в ЕС – така че камионите да не спират на границите в региона.

Дами и господа, днес „Отворени Балкани“ се издига до нова цивилизационна ценност. Тези дни, докато Северна Македония е засегната от пожар, солидарността на Сърбия и сръбския народ бе потвърдена отново. Този път с четири хеликоптера се изпълнява Споразумението за защита и спасяване от бедствия в Западните Балкани, един от документите, подписани в Скопие.

Подкрепата, която получаваме за свързването чрез „Отворените Балкани“ на търговските камари и бизнесите от Западните Балкани и много страни в Европа и света е от голямо значение.

Представители на повече от 400 компании, присъстващи на Форума в Скопие, са капиталът на тази инициатива. Техните предложения и инициативи, които дойдоха в унисон, свидетелстват, че „Отворените Балкани“ е платформата, от която се нуждае регионът.

Проектите, които носят регионални ползи, ще получат специално внимание. Ще поканим нашите колеги от целия регион и международни инвеститори и донори да работят с нас, за да допринесат тези проекти за създаване и развитие на работни места в целия регион, особено в контекста на Икономическия и инвестиционен план на ЕС за Западните Балканите и зелените и дигитални инициативи на Европа.

Нашите страни имат огромен потенциал за устойчив растеж и развитие. Нашият регион е източник на възобновяема енергия за нашите граждани и за зеленото енергийно бъдеще на ЕС.

Инициативата има за цел да направим всичко необходимо, за да бъдат признати ресурсите на нашия регион за зеления преход в Европа. Имаме много слънчеви дни през цялата година в нашите „Отворени Балкани“ и съм убеден, че със съвместна инвестиция във фотоволтаици можем да превърнем тези слънчеви дни в огромен енергиен ресурс, който ще донесе повече пари, по-чиста околна среда и по-добър живот за нашите граждани. А слънцето не е единственото ни предимство като регион. Имаме плодородни почви, красиви планини, изобилни води, реки, езера, морета. И най -важното е, че имаме ценни, трудолюбиви и квалифицирани хора, които могат да създават много. Три нации заедно могат да направят много повече от един народ.

Погледнете перспективите – заедно можем да направим много повече, а нашите народи могат и искат, и настояват да се обединят за по-добро днес и по-добро утре. Това е моето послание към ръководствата в Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора, колкото по-скоро видим тези общи перспективи, толкова по-добре за нашите народи.

Инициативата е отворена и подава ръка на всички страни от Западните Балкани и ние ясно призоваваме „Присъединете се, в името на нашите народи“.

Източник: epicenter.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани