Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия пенсионира междуконтиненталната балистична ракета „Топол“

[post-views]
Колко голям е ядреният арсенал на Русия и кой го контролира?

През 2024 г. на въоръжение ще остане единствено „Ярс“.

Експлоатацията на междуконтиненталната балистична ракета РТ-2ПМ „Топол“ (SS-25 Sickle) ще бъде напълно прекратена през 2024 година, предава Russia Beyond.

Планира се през 2024 г. последната МБР „Топол“ да бъде изведена от въоръжението на Ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН). Сега ракетите, които са отслужили времето си, се заменят с МБР „Ярс“, разказа за ТАСС източник от отбранително-промишления комплекс. Агенцията не разполага с официално потвърждение на тази информация.

Някои от изведените от въоръжение МБР могат да се използват като ракети-носители за извеждане в ниската околоземна орбита на малогабаритни спътници.

Ракетният комплекс „Топол“ с ядрена бойна глава от 550-800 килотона, е приет на въоръжение на 1 декември 1988 година. В различно време на въоръжение в РВСН се намират до 369 ракети от този тип. Въпреки възможността за удължаване на срока на експлоатация, МБР „Топол“ са заменени от „Ярс“, който разполага не с една, а с няколко бойни глави със самостоятелно насочване.

Източник: dir.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани