Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Здравното министерство опровергава за допълнителни Covid мерки в София

[post-views]
Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Допълнителни ограничения във връзка с влошаващата се епидемична обстановка в София на този етап няма да има, увериха от Министерството на здравеопазването.

Уверението се наложи, след като в телевизионно интервю по-рано днес директорът на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев обяви, че от утре влизат в сила нови мерки срещу разпространението на Covid-19, които ще включват ограничаване на ползвания капацитет от ресторантите и нощните заведения до 30 процента и ограничаване на работното време до 23 ч.

Това провокира остра реакция от председателя на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Пред „Хоризонт“ той заяви, че собствениците няма да се съобразяват с нови противоепидемични мерки.

„Няма да се подчиним и ще излезем в цялата страна на протест. В средата, в разгара на туристическия сезон, такова нещо, това е убийство на туризма. Какви са тези нощни заведения, които няма да се затварят, но са с работно време до 23.00 часа? Ако това е служебно правителство, назначено от президента, президентът да си носи отговорността за министъра. Този министър е виновен за провалената ваксинация, а сега прехвърля топката към бизнеса“.

Сдружението на заведенията започва протести, искат оставките на Кацаров, Пенчев и Кунчев

Здравното министерство посочи, че изнесената от директора на Столичната РЗИ информация, че „София навлиза в червена зона и предстои издаване на заповед за налагане на ограничения“ не отговаря на истината. И уточни, че 14-дневната заболеваемост към днешна дата за района на София град е 89/100 000, което съгласно приетия Национален план за справяне с пандемията от Covid-19, не изисква налагането на допълнителни ограничения.

На директора на столичната РЗИ е поискано обяснение за допуснатата грешка.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани