Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Германия отхвърли призивите да върне войските си в Афганистан

[post-views]
Германия изтегля свои войници от Литва заради расистки прояви

Германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли призивите, отправяни в Берлин да върне войските си в Афганистан, след като талибаните превзеха Кундуз. В същия град в продължение на десетилетие бяха разположени германски войници, предаде Ройтерс.

„Съобщенията от Кундуз и от цял Афганистан са изключително неприятни и причиняват голяма болка“, написа Крамп-Каренбауер в Туитър. „Готови ли са обществото и парламентът да пратят въоръжените сили на война и да останат там със значително количество войници в продължение на още десетилетия? Ако не сме, значи съвместното изтегляне с партньорите си остава правилното решение“, добави тя.

Някои в нейната консервативна партия искат германски войски да участват в интервенция срещу талибаните, но Крамп-Каренбауер заяви, че за разгромяването им ще бъде нужна дълга и тежка кампания.

Германия имаше втория по численост военен контингент в Афганистан след този на САЩ, а в Кундуз тя загуби повече войници в бой, отколкото където и да било другаде след Втората световна война, отбелязва Ройтерс.

В края на миналата седмица, в хода на настъплението си след започналото изтегляне на чуждестранните войски, талибаните превзеха три провинциални столици, включително Кундуз.

Откакто през април САЩ обявиха намерението си да се изтеглят до 11 септември, а НАТО последва примера им, насилието се изостри, а талибаните завзеха нови територии.

Крамп-Каренбауер обвини бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е подкопал операцията в Афганистан, макар че неговият наследник Джо Байдън е този, който осъществява политиката на изтегляне, отбелязва Ройтерс.

„Злополучното споразумение на Тръмп с талибаните беше началото на края“, заяви тя, визирайки сключеното от Тръмп споразумение през 2020 г. с ислямистките бунтовници американските войски да си тръгнат.

Източник: bta.bg/

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани