Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морското училище привлича със специалности от бъдещето

[post-views]
Морското училище привлича със специалности от бъдещето

Мария Петкова

Росица Цонева

Пред Паметника на патрона на ВВМУ – Никола Вапцаров, се срещнаха младите офицери военни лекари и новото поколение курсанти.

Военни лекари овладяваха строева, тактическа, огнева и физическа подготовка, ядрена, химическа и биологична защита и екология и основи на правото. Така те получиха начални знания за изпълнение на задълженията им като военни лекари във военно и мирно време. В края на четириседмичното си обучение офицерите от Военномедицинска академия положиха изпити и получиха сертификати за завършен успешно модул „Базова военна подготовка” в курс „Новоназначени офицери – медицински специалисти”. Двайсет и двама бяха лекарите на тържествената церемония в края на миналата седмица във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, където беше проведено и обучението им. Офицерите са медици във ВМА в София и в другите й структури в страната. Те получиха своите сертификати от началника на ВВМУ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров в присъствието на началника на МБАЛ – Варна, към ВМА полковник проф. д-р Ивайло Въжаров. Медицинските специалисти от всички военни болници в страната доказаха, че професията „военен лекар” изисква комплексни знания и умения и непрекъснато усъвършенстване.

Като първенец беше отличена капитан д-р Анелия Миткова от ВМА – с най-високи резултати по време на обучението, за което получи сертификат. Началникът на ВВМУ й връчи и командирски жетон, символ на Военноморското училище и икона.

В същия ден, 6 август, 56 новоприети курсанти прекрачиха прага на ВВМУ. Момчетата и момичетата ще се обучават в специализациите „Корабоводене”, „Военноморски комуникационни и радиотехнически средства”, „Корабни машини и механизми”, „Кибероперации”, „Мехатроника” и „Военен лекар”. Традиционно мъжката територия се превзема от все повече девойки. Стоянела Асенова, например, ще бъде курсант в специалност военноморски комуникации и радиотехнически системи. Интересът тръгва от баща й, дългогодишен морски офицер, от брат й, който е курсант в Училището, но и от собствения й интерес към компютрите. Самуил Стоянов, пък, с дипломата от английската гимназия, избира професията на военен лекар, въпреки изискванията за висока дисциплина и отговорност в нея.

Точно в 9:00 часа бъдещите курсанти, придружени от своите родители, бяха посрещнати от флотилен адмирал Боян Медникаров. А церемонията по тържественото приемане се състоя пред паметника на патрона на ВВМУ – Никола Вапцаров. След нея момчетата и момичетата бяха запознати със своите командири и се отправиха да получат униформите си, а родителите им разгледаха учебно-материалната база на Училището. На 11 септември курсантите ще положат военната си клетва. Дотогава те ще получат базова военна подготовка – физическа и строева, обща тактика и обучение по различни дисциплини.

В този ден се случи символно смесване на вълненията на новоприетите курсанти и уверената стъпка на младите военни лекари, вече концентрирани в своя професионален път. В който, не по-малко важно, е и развиването на качествата на лидери, на ръководители.

В поздравленията си към курсантите флотилен адмирал проф. Боян Медникаров ги приветства за интелигентния избор да предпочетат образованието си в най-престижното висше военно училище в България, на второ място в класацията на морските университети. А полк. проф. д-р Ивайло Въжаров се обърна към младите военни лекари с думите, че те са свързващото звено между по-възрастното звено в професията и избралите професията медик под пагон 18-19-годишни момичета и момчета. Той подчерта амбицията на ВВМУ да бъде подготвителният център на кадрите на ВМА, които са качествени млади офицери.

Капитан д-р Анелия Миткова:

Важният урок е, че сме част от една общност

Това преживяване, каквото беше едномесечното обучение, ни даде наистина ценността и стойността на това да бъдем единни, да бъдем част от цялото. Което, мисля, е най-ценният урок, който получихме. Ние тепърва ще се развиваме, но това да бъдеш част от нещо общо, каквато е общността на военните лекари, и да го осъзнаваш пълноценно е важният урок за нас.

Лейтенант д-р Деян Горельов, Военноморска болница – Варна:

Курсът беше като една мини-казарма

Много съм благодарен на началника на болницата полк. проф.д-р Ивайло Въжаров, че ми даде възможност да работя като военен медик и да специализирам гастроентерология, към която имам големи амбиции още от студентството ми в Медицинския университет – Варна. Смятам, че това е идеалната болница, в която мога да сбъдна моята мечта. А предимството на военните болници като цяло е, че разполагат с най-съвременната апаратура, специалистите им са на изключително високо ниво, сред които – и на световно ниво. Има много какво да научим от тях.

Курсът ни откъсна от всекидневието, като ни даде основите на военната медицина и ни научи на търпение, дисциплина и уважение един към друг. Свърза ни с много колеги от болниците в други градове. Тези професионални контакти остават и в бъдеще. Твърдя, че курсът беше като една мини-казарма, през която всички преминахме. Това ще ми е полезно и в предстоящото изпитание – първа задгранична военна мисия като национален командир на българския контингент в мисията. Шанс е и теоретичните ни медицински знания да се упражнят в практиката. Както и възможността за много контакти с чуждестранни колеги.

Капитан I ранг Вълчо Атанасов, ВВМУ:

Военната професия вече не е само мъжка

Тази година приемаме 56 курсанти – както в традиционните морски специалности като корабоводене, корабни машини и механизми и др., така и за трета година – в кибероперации, за втора – в мехатроника, за 5-та година – във випуск „Военен лекар”. Не стихва интересът към специалността кибероперации, а заради интереса към мехатрониката, освен курсанти, приемаме вече и студенти. Тази година заради пандемията рекламата с информация за специалностите във Военноморското училище вървяха основно в медиите. Любопитно е, че се увеличава интересът от все повече момичета и че военната професия вече не е само мъжка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани