Информационен център на Министерство на oтбраната

Киевското Научнопроизводствено предприятие „Атлон Авиа“ проведе поредния етап от летателните изпитания на едно от новите си изделия – бойният дрон камикадзе „Гром” („Гръмотевица”). Според сведенията в електронните издания по време на летателните изпитания на новия „скитащ боеприпас“ „Гръмотевица“ са изпробвани системите за управление на дрона, както и алгоритмите за откриване на целта. За да се съхрани експерименталният образец на „Гръмотевица“, вместо бойна глава в него е бил монтиран парашут, с който да се върне невредим на полигона.  

Украинският дрон „Гръмотевица“ има бойна глава с тегло 3,5 кг, а общото му тегло при полет е 10 кг. Може да се ускорява до 120 км/ч и да се задържи във въздуха до 60 мин. За откриване на целта дронът е снабден с мощна камера, която позволява да се идентифицират цели дори и от височина 1200 м. На него могат да се монтират различни бойни части. Една от особеностите при неговата разработка е използването на мощен мултикоптер, който позволява дронът да се държи по-продължително време във въздуха, както и да се удължи времето на стабилно предаване на данни, дори при активното противодействие на противниковите средства за радиоелектронна борба. „Гръмотевица“ на практика съчетава качествата на безпилотен летателен апарат и високоточно оръжие. Дронът може да се задържи продължително време във въздуха, да открие целта и самостоятелно да я унищожи. В същото време той е много по-евтин от високоточните ракети, бомби и артилерийски снаряди. Такива дронове вече се разработват и в страни като САЩ, Израел и други, водещи в технологично отношение, държави.

В Канада също създадоха дрон камикадзе за унищожаване на безпилотни летателни апарати. Автономният апарат сам открива целта и се врязва в нея, за да я ликвидира. Компанията AerialX, започна с производство на обичайните квадрокоптери, но поради насищането на пазара трябваше да смени посоката на усилията си и да започне да произвежда апарати за унищожаване на дронове. Първото изделие прилича на хибрид между ракета и квадрокоптер. Канадският дрон камикадзе развива до 350 км/ч, като задачата му е да открие целта и да се забие в нея с максимална скорост. На корпуса му са монтирани камери, които непрекъснато анализират околното пространство. Дронът е предназначен за спецслужби, военни и други организации, които водят борба с квадрокоптери.

Модернизирани цели за изтребителната авиация

Компанията „Кратос“ ще произведе модерни безпилотни летателни системи тип BQM-167A, които да имитират въздушни цели с цел тренировки на изтребителната авиация при употреба на ракети „въздух–въздух“. Договорът с Военновъздушните сили на САЩ за производството на новите въздушни мишени е на стойност $ 338, 1 млн. В намеренията на „Кратос“ е да създаде и дронове, които имитират крилати ракети.

Новият  BQM-167A носи на борда си 115 л гориво и се управлява дистанционно, за да могат пилотите от изтребителната авиация да усъвършенстват уменията си при използването на ракети „въздух–въздух“. Освен това дронът е произведен от леки и здрави композитни материали за разлика от предишния, който е изцяло от алуминий. Новият дрон развива скорост от 425 до 1100 км/ч. Той е дозвуков – Мах 0, 93. Може да изпълнява остри завои и други акробатични фигури, като тези, които правят големите и мощните изтребители. Новият  BQM-167A може да работи на височина до 15 000 м над морското равнище.

Норвегия и Германия с подводници стелт

Германската компания „Тисенкруп“ ще построи шест подводници тип  212CD. Поръчката включва две подводници за Германия и четири за Норвегия. От компанията съобщават, че „Норвежките и германските военноморски сили ще получат най-модерните подводници в света“. Това сътрудничество ще укрепи екипната работа между двете държави в морския сектор и ще осигури пълно използване на възможностите на „Тесенкруп“. Германия трябва да получи двете подводници през 2032 г., а Норвегия своите четири през 2034 г.

Подводницата тип 212CD има дължина 73 м, диаметър 10 м и водоизместимост 2500 т. Новата подводница се създава на базата на съществуващата подводница  212A , която е на въоръжение в Германия и Италия. Но сътрудничеството между Германия и Норвегия включва прилагането на най-модерните технологии в новата подводница 212CD.

Сегашната подводница  212A на пръв поглед е малка, екипажът също е малоброен – петима офицери и двайсет и двама моряци, но тя е „натъпкана“ с автоматизация. В новата подводница ще бъдат интегрирани още по-съвършени технологии и въоръжение. На практика, както казват от „Тисенкруп“: „Тя ще може да потопи всичко, освен това е невидима, тоест може да бъде абсолютно тиха“. Ще може да изстрелва торпеда, ракети и морски мини не по-зле от големите подводници.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top