Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Бойни дронове камикадзе

Киевското Научнопроизводствено предприятие „Атлон Авиа“ проведе поредния етап от летателните изпитания на едно от новите си изделия – бойният дрон камикадзе „Гром” („Гръмотевица”). Според сведенията в електронните издания по време на летателните изпитания на новия „скитащ боеприпас“ „Гръмотевица“ са изпробвани системите за управление на дрона, както и алгоритмите за откриване на целта. За да се съхрани експерименталният образец на „Гръмотевица“, вместо бойна глава в него е бил монтиран парашут, с който да се върне невредим на полигона.  

Украинският дрон „Гръмотевица“ има бойна глава с тегло 3,5 кг, а общото му тегло при полет е 10 кг. Може да се ускорява до 120 км/ч и да се задържи във въздуха до 60 мин. За откриване на целта дронът е снабден с мощна камера, която позволява да се идентифицират цели дори и от височина 1200 м. На него могат да се монтират различни бойни части. Една от особеностите при неговата разработка е използването на мощен мултикоптер, който позволява дронът да се държи по-продължително време във въздуха, както и да се удължи времето на стабилно предаване на данни, дори при активното противодействие на противниковите средства за радиоелектронна борба. „Гръмотевица“ на практика съчетава качествата на безпилотен летателен апарат и високоточно оръжие. Дронът може да се задържи продължително време във въздуха, да открие целта и самостоятелно да я унищожи. В същото време той е много по-евтин от високоточните ракети, бомби и артилерийски снаряди. Такива дронове вече се разработват и в страни като САЩ, Израел и други, водещи в технологично отношение, държави.

В Канада също създадоха дрон камикадзе за унищожаване на безпилотни летателни апарати. Автономният апарат сам открива целта и се врязва в нея, за да я ликвидира. Компанията AerialX, започна с производство на обичайните квадрокоптери, но поради насищането на пазара трябваше да смени посоката на усилията си и да започне да произвежда апарати за унищожаване на дронове. Първото изделие прилича на хибрид между ракета и квадрокоптер. Канадският дрон камикадзе развива до 350 км/ч, като задачата му е да открие целта и да се забие в нея с максимална скорост. На корпуса му са монтирани камери, които непрекъснато анализират околното пространство. Дронът е предназначен за спецслужби, военни и други организации, които водят борба с квадрокоптери.

Модернизирани цели за изтребителната авиация

Компанията „Кратос“ ще произведе модерни безпилотни летателни системи тип BQM-167A, които да имитират въздушни цели с цел тренировки на изтребителната авиация при употреба на ракети „въздух–въздух“. Договорът с Военновъздушните сили на САЩ за производството на новите въздушни мишени е на стойност $ 338, 1 млн. В намеренията на „Кратос“ е да създаде и дронове, които имитират крилати ракети.

Новият  BQM-167A носи на борда си 115 л гориво и се управлява дистанционно, за да могат пилотите от изтребителната авиация да усъвършенстват уменията си при използването на ракети „въздух–въздух“. Освен това дронът е произведен от леки и здрави композитни материали за разлика от предишния, който е изцяло от алуминий. Новият дрон развива скорост от 425 до 1100 км/ч. Той е дозвуков – Мах 0, 93. Може да изпълнява остри завои и други акробатични фигури, като тези, които правят големите и мощните изтребители. Новият  BQM-167A може да работи на височина до 15 000 м над морското равнище.

Норвегия и Германия с подводници стелт

Германската компания „Тисенкруп“ ще построи шест подводници тип  212CD. Поръчката включва две подводници за Германия и четири за Норвегия. От компанията съобщават, че „Норвежките и германските военноморски сили ще получат най-модерните подводници в света“. Това сътрудничество ще укрепи екипната работа между двете държави в морския сектор и ще осигури пълно използване на възможностите на „Тесенкруп“. Германия трябва да получи двете подводници през 2032 г., а Норвегия своите четири през 2034 г.

Подводницата тип 212CD има дължина 73 м, диаметър 10 м и водоизместимост 2500 т. Новата подводница се създава на базата на съществуващата подводница  212A , която е на въоръжение в Германия и Италия. Но сътрудничеството между Германия и Норвегия включва прилагането на най-модерните технологии в новата подводница 212CD.

Сегашната подводница  212A на пръв поглед е малка, екипажът също е малоброен – петима офицери и двайсет и двама моряци, но тя е „натъпкана“ с автоматизация. В новата подводница ще бъдат интегрирани още по-съвършени технологии и въоръжение. На практика, както казват от „Тисенкруп“: „Тя ще може да потопи всичко, освен това е невидима, тоест може да бъде абсолютно тиха“. Ще може да изстрелва торпеда, ракети и морски мини не по-зле от големите подводници.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани