Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Капитанът от ВВС, който кове мечове и щитове

[post-views]
Капитанът от ВВС, който кове  мечове и щитове

Ивайло ПАШОВ

Във възстановките на битката при Варна от 1444 г. Борис Бедросов участва като султан Мурад II.

Капитан Борис Бедросов от Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили съчетава службата на Родината с интересно и патриотично хоби. Офицерът е един от малкото оръжейни майстори у нас, като

изработва точни копия на въоръжение

и снаряжение от Късната античност до Средновековието, свързани приоритетно с българската, но и със световната история. Тази негова страст намира ярък израз във възстановките на исторически събития, в които участва като свободен реконструктор.         

Роден е през 1974 г. в Бургас. Завършва Математическата гимназия в града, а през 1999 г. – ВВУАПВО „П. Волов” – Шумен, специалност „Стартово оборудване – ЗРВ”. Служи в гарнизони край София и Бургас като старши техник, началник на група за подготовка на ракети, началник на група в технически дивизион и командир на разчет. През 2004 г. участва в операцията за стабилизиране и възстановяване на Ирак в състава на 3-тия български пехотен батальон. Последната му длъжност е командир на разчет в техническа команда във в. ф. 26720 – Черноморец. Владее английски език.

Интересът на бургазлията към оръжията е от гимназиалните му години. В началото го вълнува огнестрелното оръжие. По-късно осъзнава, че в устройството и механиката на стрелковите системи след Втората световна война вече няма сериозни иновации. Затова пренасочва вниманието си към оръжията и воинското снаряжение преди появата на барута.

В основата на историческата реконструкция е процесът на проучване, който

предхожда създаването на реплики

на предмети от миналото. „Изследваме различни исторически източници – писмени, изобразителни и материални. В най-добрия случай разполагаме и с трите, но понякога работим само с артефакт (от колекция или музей), със старинно четиво или рисунка (напр. миниатюра в книга или стенопис в църква). Търсенето, натрупването и предаването на знания и умения е голямо предизвикателство, а удовлетворението от добрия краен резултат – няма равно!” – споделя Бедросов.

Обяснява, че има различни видове реконструкции според историческия период. „Аз съм се специализирал в направата на въоръжение и снаряжение от Средновековието и втората половина на Втората българска държава (XIII–XIV век). Произвеждал съм обаче и копия на такива от Късната античност за колеги” – казва оръжейникът.

Арсеналът, който създава, включва разнородно хладно оръжие (мечове, бойни кинжали и ножове, саби, боздугани, бойни брадви), ризници и брони, шлемове и щитове. Акцентира сериозно върху тези от Изтока.

Най-голямата му гордост

са пълните комплект въоръжение и доспехи на османския султан Мурад II. Те са майсторски изработени от бургазлията по автентични експонати, съхранявани в музеи в Турция и Европа, и се отличават с богати украса и позлата. Признати са за едни от най-добрите реплики на османско въоръжение от ХV век в света. Оръжейникът ги прави специално за възстановката „Последната битка на краля”, която от години пресъздава сражението между кръстоносците на полско-унгарския крал Владислав III и войските на султан Мурад II край Варна (10 ноември 1444 г.). В нея от 2007 г. насам Бедросов неизменно влиза в ролята на османския властник.

Пищното султанско облекло също е негово дело. Ушива го по автентична кройка и с оригинални материали с помощта на варненската реконструкторка на средновековно облекло Калина Атанасова. Чрез нея си изяснява и визията на ежедневните и официалните дрехи на обикновените бойци и аристокрацията от Второто българско царство. Обикновено пресъздава персонажа на професионален воин – болярин от този период. Това кореспондира с професията му, а офицерската кариера е в унисон със сана на този образ.

В семейството му няма потомствени военни. Ала сред предците има прадядо,

носител на кръст за храброст

от Първата Балканска война и друг, отдал живота си за Родината в битката при Завоя на Черна (Първа световна война). Вероятно именно това провокира неговите интереси към оръжието и историята и избора да постъпи във Въоръжените сили.

На хобито си е отдаден вече близо две десетилетия. Отначало членува в клубове и групи за възстановки, ала по-късно избира да е свободен реконструктор. И тъй като с майсторлъка си извоюва известност, реконструкторските общности го канят на своите събития (пресъздаване на битка, тематични лагери или изложби). Дните, прекарани с приятели единомишленици от различни краища на България, са другото му голямо удоволствие наред с изработката на историческо оръжие. 

Представя българската воинска идентичност и в чужбина. През 2015, 2016 и 2018 г. с български реконструктори влизат в ролята на

военен контингент от Тракия

воюващ за византийската армия срещу сицилианските нормани в Южна Италия. В историческата битка от края на XI век нашествието е спряно. През 2016 г. участва и в историческия фестивал „Времена и епохи” в Москва, посветен на Ранно Средновековие. Там заедно с колеги представят типичните български воини от епохата.

„Произвеждам оръжие и екипировка за себе си и сподвижници. Същевременно купувам от други майстори нещата, които не мога да си направя (бронзови отливки, апликации за колани, копчета, аксесоари от бронз, обувки от кожа…) – разказва капитан Бедросов. – Главният проблем на нашето хоби е, че е скъпо удоволствие, което самофинансираме. Всеки, който реши да му се отдаде, трябва да е подготвен за това.”

Ала умението да подчинява и вдъхва нов живот на метала го амбицира да преодолява трудностите и да става все по-добър в майсторлъка и реконструкциите. „В перспектива се надявам да заменя гаража, в който работя, с по-добре оборудвана работилница. Това ще ми позволи да закалявам сам дългите остриета, вместо да разчитам на колеги от чужбина и

ще съкратя срока за изработка

на мечовете си” – казва оръжейникът.

Разделям се с капитан Бедросов с респект и повлиян от позитивизма му. В ума ми се запечатват неговите думи: „И в хобито, и в службата, и в личния живот се правят грешки и има несгоди. Важното е да не се отчайваш, да устояваш и продължаваш напред въпреки тях. С усърдие, воля и вяра!”.

(Каре)

Създава кръста за параклиса на 2-ра бригада

През т.г. колективът на в. ф. 26720 – Черноморец, дари християнски кръст за планирания за изграждане Православен параклис „Св. Великомъченик Георги Победоносец” в района на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Той е изработен от капитан Борис Бедросов. За безкористния жест и съпричастността към благородната кауза командирът на бригадата от СВ бригаден генерал Стоян Шопов връчи благодарствени адреси на офицера майстор и на командира на формированието. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани