Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Луфтвафе” обяви Meteor за оперативно готова

[post-views]
„Луфтвафе” обяви Meteor за оперативно готова

Димитър СТАВРЕВ

Новата ракета ще увеличи значително способностите на  изтребителите Eurofighter

В края на юли 2021 г. германските ВВС („Луфтвафе”) обявиха, че са завършили полетни изпитания на най-новата им ракета „въздух–въздух“ Meteor и я считат за готова за използване от изтребителите Eurofighter Typhoon.

Tactical Air Wing 74 (Тактическо авиокрило 74) на „Луфтвафе” е извършило първоначалните полетни тестове на борда на Eurofighter с подкачени експлоатационни ракети Meteor миналия юни в авиобаза Neuberg в Бавария. В изпитанията са били включени два самолета, а ВВС са събрали полетни данни на живо, за да преценят как се изменят характеристиките на самолета, когато изтребителите носят ракетата.

Meteor се произвежда от европейския ракетен консорциум MBDA и е третата и най-новата ракета в оръжейния арсенал на германските Eurofighter, който включва и ракети „въздух–въздух“ със среден обсег AIM-120 (AMRAAM) и ракети с инфрачервено насочване и малък обсег IRIS-T (Infra-Red Imaging System-Tail).

Пилот на Eurofighter, майор от „Луфтвафе”, заяви, че ВВС на Германия са предвидили всеки Eurofighter да носи по 4 ракети Meteor, две AMRAAM и две ракети IRIS-T. Той отбеляза, че летателните изпитания са от решаващо значение за това, ВВС да проучат какви ефекти ще окаже Meteor върху разхода на гориво и поведението в полета на Eurofighter.

Възможностите на оръжието за обстрел на цели отвъд видимия хоризонт ще осигурят на пилотите на германските Eurofighter допълнително тактическо предимство. „Точно заради тази способност бе закупен Meteor“, посочи пилотът. Meteor има боен обсег от 200 км. Ракетата е с дължина около 3,66 м, с тегло приблизително 180 кг.

Германия достави на Израел трета корвета тип Saar-6

На 12 август 2021 г. третата корвета тип Saar-6 пристигна в Израел. Корветата INS Atzmaut („Независимост“), построена от германската компания Thyssen Krupp Marine Systems (TKMS), пристигна в Хайфа. Това е третият кораб тип Saar-6, построен за израелския флот в Германия. Според израелски медии тържественото посрещане на кораба се е състояло в присъствието на израелския президент Ицхак Херцог и командира на израелския ВМФ вицеадмирал Елияху (Ели) Шарвит.

През пролетта на 2015 г. TKMS в партньорство с германската корабостроителница Naval Yards Kiel подписаха договор за доставка на израелския флот на четири корвети тип Saar-6. Според израелски медии сделката е на цена от 430 млн. евро/кораб. Строителството на водещия кораб INS Magen („Защитник“/„Щит“) започна през февруари 2018 г. На 11 декември 2020 г. тя бе предадена на израелския флот. Вторият кораб, INS Oz („Кураж“), бе предаден на израелските ВМС на 4 май 2021 г.

В края на юли 2021 г. в Германия се проведе церемония по предаването на Израел на третата и четвъртата корвета INS Atzmaut and INS Nitzachon („Победа“) на ВМС на Израел.

Съгласно условията на договора насищането на корабите с оръжейни системи и радар се осъществява след пристигането им в Израел. Корветите се въоръжават с 16 противокорабни ракети Gabriel-5, имат 32 УВС за зенитни ракети Barak-8, както и 40 УВС за ракети от ЗРК C-Dome, разработени от Israel Aerospace Industries. Артилерийското въоръжение включва 25-мм дистанционни бойни модули Typhoon от Rafael и 76-мм оръдие от Leonardo. На борда има и две 324-мм торпедни пускови установки. Има вертолетна палуба и хангар за вертолет MH-60 Seahawk.

Дължината на корветите клас Saar-6 е 90 м, широчината е 13 м, а водоизместването е около 1900 т. Корветите имат максимална скорост от 24 възла. Далечината на плаване е 7400 км. Екипажът е около 70 души.

Нова безпилотна машина за американската пехота

Американските Сухопътни войски възложиха на American Rheinmetall Vehicles, базирано в Sterling Heights (Мичиган), американско дъщерно дружество на гиганта в отбранителната индустрия Rheinmetall, договор за разработка на „Фаза 2 Цифров дизайн“ на опционно пилотирана бойна машина по Програмата OMFV. American Rheinmetall Vehicles ще изпълнят Фаза 2 със своите партньори от Team Lynx, включващ Raytheon Technologies, L3Harris Technologies, Textron Systems и Allison Transmission.

Програмата OMFV на американската армия е за наземна бойна машина, която да замени почти 3800 БМП Bradley в бойните групи на бронираните бригади на американската армия. Team Lynx ще работи с армията на САЩ по дигитално проектиран дизайн и разработване на концепцията OMFV, използвайки доказаната БМП Lynx KF41 от Rheinmetall като отправна точка за дизайна. Вариантите на Lynx KF41 бележат успехи в много страни по света. Унгарската армия стана първи клиент през 2020 г.като 172 от поръчаните общо 218 машини ще бъдат произведени на унгарска територия от съвместно предприятие на „Рейнметал“ и правителството в Будапеща. В Австралия за програмата Land 400 Phase 3, Lynx KF41 бе избрана заедно с още една БМП за фазата на изпитване за намаляване на риска, която включва обширни тестове на бойните машини, състоящи се от полеви изпитания, тестове за оцеляване и мобилност. KF41 вече показа високи стандарти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани