Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джонсън ще иска от Байдън да остави по-дълго US войски на летището в Кабул

[post-views]
Джонсън ще иска от Байдън да остави по-дълго US войски на летището в Кабул

Британският премиер Борис Джонсън ще лобира пред американския президент Джо Байдън на утрешната среща на Г-7 да остави американските войски на летището в Кабул след края на август, за да се помогне максимално с масовата евакуация.

Политически наблюдатели смятат, че кризата в Афганистан е довела до най-ниската точка в британско-американските отношения от години насам.

Основна точка в дискусиите на срещата на Г-7 е дългосрочното бъдеще на Афганистан, но несъмнено най-належащата е масовата евакуация. Борис Джонсън вече заяви, че цялата международна общност трябва да работи заедно и че без американците е трудно да се гарантира сигурността на летището в Кабул.

Джо Байдън каза, че удължаването на крайния срок на оставане на войските се обсъжда, но се надява това да не се случи.

Самите талибани заявиха, че ще има последици, ако Байдън остави войските по-дълго.

Британското правителство обяви, че няма фиксирана дата за изтеглянето на британските войски от Афганистан.

Липсата на пряк диалог между Джонсън и Байдън накара политически наблюдатели да говорят за влошаване в отношенията между двете страни.

Дори министърът, отговарящ за въоръжените сили – Джеймс Хийпи, не скри разочарованието си тази сутри от действията на американците, като каза, че Лондон е бил против такова безусловно изтегляне и че той като бивш военен е верен на максимата „Никога не изоставяй човек след себе си“.

А заместник-министърът на външните работи Джеймс Клевърли каза, че е очевидно, че с колкото повече време разполага Западът, толкова повече хора могат да бъдат евакуирани.

Дори бившият премиер Тони Блеър, който е изключително проамерикански настроен, нарече „малоумно“ решението за изтегляне от Афганистан.

Източник: bnr.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани