Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руската морска пехота тренира с нови БМП-3

[post-views]
Руската морска пехота тренира с нови БМП-3

Димитър СТАВРЕВ

Бойната машина с по-оптимална компановка

В началото на август 2021 г. за първи път най-новите бойни машини на пехотата БМП-3, които постъпиха на въоръжение преди няколко месеца, бяха използвани в ученията на морските пехотинци от Тихоокеанския флот на Русия в Приморския край.

Ученията се провеждат на полигон Бамбурово в Приморския край. В тях участват над 500 военнослужещи и около 70 единици техника. В допълнение към най-новите БМП-3 в ученията бяха включени самоходни артилерийски установки 2С1 „Гвоздика“, специални средства за комуникация и други въоръжение и оборудване.

155-а отделна бригада морска пехота – формированието на Морската пехота в Приморския край, получи партида от 40 БМП-3 през април тази година.

Тихоокенските БМП-3 за разлика от предишните версии имат ново шаси, двигател, оръжейна система, хидромеханична трансмисия; повишена защита на екипажа. В допълнение – тези БМП-3 са оборудвани с водометни движители, които се използват при преодоляване на водни препятствия.

Обичайно разполагано отпред, отделението за двигателя и трансмисията е преместено отзад, по танкова схема. По този начин се подобрява обзорът на механик-водача, подобрява се обитаемостта на вътрешния обем, теглото се разпределя по-оптимално по дължината на машината. Въоръжението на БМП-3 включва 100-мм оръдие 2А70 с боекомплект от 40 снаряда; 30-мм автоматично оръдие 2А72 с боекомплект от 300 осколъчно-фугасни и 200 бронебойно-трасиращи снаряда; три 7,62-мм картечници ПКТ с калибър 7,62х54 с боекомплект от 2000 патрона за всяка, 8 броя ПТУРК 9К116-3 „Кастет“; система за управление на огъня; полуавтоматичен механизъм за зареждане; мерник, включително такъв с ИЧ канал и стабилизация на въоръжението.

Три компании в конкуренция за нов самолет

Три компании са декларирали намерението си да наддават за Искането за информация (RfI) за нов учебно-тренировъчен самолет (УТС) на ВМС на САЩ, който да замени сегашните УТС T-45 Goshawk.

На 10 август 2021 г. Boeing и Lockheed Martin потвърдиха пред Janes, че ще се състезават за програмата Undergraduate Jet Training System (UJTS) на ВМС на САЩ, чиято цел е да се намери заместник на сегашния УТС McDonnell Douglas/Boeing T-45 Goshawk. Преди време Leonardo също потвърди намерението си да наддава за програмата.

T-45 Goshawk е приет на въоръжение през далечната вече 1988 г. Плановете са новият УТС да започне да обучава кадетите за морски пилоти през 2035 г., а през 2040 г. T-45 да бъде изцяло изведен от експлоатация. Към 2021 г. ВМС на САЩ експлоатират 194 УТС Т-45 Goshawk.

RfI изисква за новия УТС нальот от 400 ч на година, 1200 touch-and-go и 45 кацания на самолетоносач за същия период.

От Boeing заявиха, че ще предложат своя УТС T-7A Red Hawk. От Lockheed Martin заявиха пред Janes, че ще предложи УТС Т-50А, съвместна разработка с Korea Aerospace Industries (KAI). Leonardo публично декларира по време на изложението Sea-Air-Space 2021 по-рано през август 2021 г. намерението си да наддава с УТС Т-100, създаден на базата на УТС M-346 Master за конкурса за нов учебен самолет на ВВС на САЩ.

Доставят Boxer 8×8 в Австралия

Rheinmetall обяви за завършена доставката на първите 25 бойни разузнавателни машини Boxer 8×8 (CRV) на австралийската армия по договор на сума под $5,2 млрд. Те са предвидени по проекта LAND 400 Phase 2 Mounted Combat Reconnaissance Capability (механизирани бойни разузнавателни способности). Ще бъдат доставени общо 211 бойни машини Boxer 8×8 в различни версии, 131 от тях ще бъдат във вариант CRV. Те ще заменят австралийските леки бронирани машини ASLAV в рамките на LAND 400 Phase 2. Доставката на първите 25 машини ще позволи на армията да продължи по график към постигане на първоначална оперативна готовност, докато производителят осъществява следващата фаза на LAND 400 Phase 2.

Най-ново

Единична публикация

Избрани