Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС извади САЩ от списъка с безопасни държави

[post-views]
Фон дер Лайен: До този момент около 200 милиона ваксини са разпределени в ЕС

ЕС извади САЩ и още пет държави от списъка с безопасни страни, от които са разрешени пътуванията към Европа по несъществени причини. Брюксел посочи, като причина увеличаването на случаите с Ковид-19 в тези страни. Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че 28 – членният блок е постигнал целта си до края на август да ваксинира 70 процента от пълнолетното си население.

Наред със САЩ, Съветът на ЕС извади от списъка си с безопасни държави Република Северна Македония, Черна Гора, Косово, Израел и Ливан.

Според препоръките на Брюксел за пътуващите от тези страни в Европа трябва да бъдат върнати ограниченията, като отделните страни-членки сами ще могат да решават какви точно рестрикциите да наложат.

До скоро САЩ бяха една от малкото страни включени в  списъка с безопасни държави на Брюксел, с което американските туристи можеха свободно да пътуват в Европа. Според ЕС обаче влошаващата се епидемична ситуация отвъд океана изисква връщането на част от пътните ограничения.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че 28-членият блок е успял да постигне заложената си цел да ваксинира 70 процента от пълнолетното си население.

Тя благодари на всички, които са се ваксинирали и призова останалите да го направят, защото пандемията все още не е приключила и Европа трябва да остане бдителна.

И докато в Европа ваксинационната кампания набира скорост, то в много от по-бедните региони по света продължава да изостава.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани