Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осем ранени при атака с дрон срещу саудитско летище; един самолет е повреден

[post-views]
Румъния: Падналият дрон не е опасен

Осем души бяха ранени при атака с дрон срещу летище в Саудитска Арабия. Един цивилен самолет е повреден, съобщи държавната телевизия, цитирана от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е поредната атака срещу Саудитска Арабия на фона на продължаващия конфликт с нейно участие в съседен Йемен, където оглавявана от сунитското кралство коалиция воюва срещу свързаните с Иран шиитски бунтовници хуси.

Това е втората по рода си атака срещу летище Абха, в югозападната част на Саудитска Арабия, за по-малко от 24 часа. До момента никой не е поел отговорност за нападението.

Оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция не даде подробности, като се ограничи да каже, че е прехванала натъпкан с експлозиви дрон.

Преди хусите са поемали отговорност за подобни атаки срещу кралството.

Най-малко 30 бойци на коалицията бяха убити в неделя при нападение с дронове и ракети срещу най-голямата военновъздушна база в Йемен. Никой не пое отговорност за атаката, но по всичко личи, че тя е била извършена от хусите, отбелязва АП.

Войната в Йемен избухна през 2014 г., когато шиитските бунтовници превзеха столицата Сана. Година по-късно предвожданата от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства коалиция се намеси в конфликта, за да върне на власт международно признатото правителство. Оттогава в Йемен бяха убити около 130 хиляди души и се разрази най-тежката хуманитарна криза в света, отбелязва още АП.

Нито една от страните в конфликта не може да вземе пълно надмощие, а мирните преговори между тях, подкрепяни от ООН и САЩ, са в задънена улица.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани