Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Седем убити войници на Украйна в Донбас за две седмици

[post-views]
Полша и Литва са готови да помогнат на Украйна за връщането на нейни граждани, подлежащи на военна служба, но как ще стане това на практика

Украинската армия съобщи, че войник е бил убит, а други двама са ранени в източната част на страната, докато сблъсъците отново се разгарят в разкъсаната от конфликт област, информира „Франс прес“.

Това е седмият украински войник, убит през последните две седмици.

Украинската армия е въвлечена в къкрещ конфликт с проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област, който избухна, след като Русия анексира полуостров Крим през 2014 г.

Украинската армия уточни в изявление, че през последните 24 часа сепаратистите са предприели 11 атаки срещу нейните войски с минохвъргачки, гранатомети и картечници.

„В резултат на вражески огън един военнослужещ от Обединените сили е убит и още един е ранен“, се казва в съобщението.

Той добавя, че друг войник е ранен от взривно устройство.

Украйна обвинява сепаратистите в обстрел с минохвъргачки и атаки с други оръжия с голям калибър почти ежедневно, в нарушение на примирието, сключено през миналата година.

В събота Киев заяви, че сепаратистите са обстрелвали с минохвъргачки и артилерия град Авдиевка близо до фактическата столица на бунтовниците Донецк, ранявайки осем украински войници.

В конфликта, който отне повече от 13 000 живота, най -малко 50 украински войници бяха убити от началото на годината – толкова, колкото през цялата 2020 година.

Последната жертва идва, когато украинският президент Владимир Зеленски пристигна във Вашингтон, където трябва да разговаря с американския президент Джо Байдън в сряда.

Украйна и нейните западни съюзници обвиняват Русия, че изпраща войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите, което Москва отрича.

През април Русия натрупа 100 000 войници по границите на Украйна, което поражда опасения от голяма ескалация на продължителния конфликт.

Въпреки че Москва скоро обяви оттегляне, Украйна и нейният съюзник САЩ казват, че изтеглянето е ограничено.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани