Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: България е предприела мерки за повишаване на сигурността на границата, но ще разчита и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа

[post-views]
Министърът на отбраната Георги Панайотов: България е предприела мерки за повишаване на сигурността на границата, но ще разчита и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа

„Ситуацията в Афганистан предизвиква загриженост и ЕС трябва да е готов за потенциална мигрантска вълна. Като външна граница на Съюза България е предприела засилени мерки за усилване на граничния контрол. Независимо от това, България ще разчита и на механизмите на ЕС за солидарност и подкрепа.“ Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов пред колегите си от ЕС по време на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Съюза, която се провежда в Любляна, Словения.

Министър Георги Панайотов допълни, че корупцията в Афганистан е сред основните причини за разпадането на държавността и бързото овладяване на страната от талибаните. Сега ЕС следва да потърси отговор на въпросите защо не успяхме в Афганистан, дали правилно разбираме ситуацията в страната и дали стратегията ни там бе реалистична.

Това е първата среща на министрите на отбраната в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС. Тя започна с дискусия по оперативните ангажименти на Съюза в Сахел, Либия, Западните Балкани и Мозамбик, като бе засегната и ситуацията в Афганистан.  Потвърдена бе ангажираността на ЕС към сигурността в Западните Балкани и Африка. Отбелязано бе стартирането на новата военно-тренировъчна мисия на ЕС в Мозамбик. Група държави отправиха предложение за съветническа мисия в Украйна, с цел подпомагане на военно-образователната система на страната.

Министър Георги Панайотов подчерта значението на Западните Балкани за вътрешната и външната сигурност на ЕС и необходимостта от засилено сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. Като ключова за сигурността на Съюза той посочи ролята на региона за пресичане на организираната престъпност, незаконната миграция и тероризма. „България остава ангажирана с европейската и евроатлантическа интеграция на региона като стратегическа инвестиция в сигурността и просперитета на ЕС“, заяви министър Панайотов.

Министрите решиха да проведат отделен семинар за разработвания нов стратегически документ на ЕС – т. нар. Стратегически компас, на който да се уточнят всички отворени въпроси. Целта е проектът на Компаса да бъде готов за обсъждане на Съвет „Външни работи/Отбрана“ през ноември тази година.

На работен обяд с участието на заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и заместник-генералния секретар на ООН по мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа министрите обсъдиха актуалните геостратегически предизвикателства и възможностите за развитие на сътрудничеството с НАТО и ООН.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани