Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руснаците откриха ядрен реактор на подводница в Карско море

[post-views]

Контейнерът с атомния реактор на подводницата К-19 е бил открит на мястото на погребването на радиоактивни отпадъци в залива Амбросиев в Карско море. Това съобщи Евгений Линейцев, ръководител на държавния централен аеромобилен отряд „Центроспас“ към Министерството на извънредните ситуации на Русия, предаде „Новости“.

В момента е в ход експедиция в Карско море за търсене на изхвърлени подводни радиоактивни обекти. Представители на специалните подразделения на Министерството на извънредните ситуации на Русия „Центроспас“ и „Лидер“, заедно с учени от Института по океанология на Руската академия на науките, обследват дъното с помощта на дистанционно управляван робот „Фалкон“.

„Корабът „Академик Мстислав Келдиш“ достигна зададената точка и хвърли котва пред входа на залива Амбросиев. Тук, според плана на експедицията, ще се проведат работи по издирване на контейнера с ядрения реактор на подводницата К-19. Като част от работите беше извършено сонарно изследване, обектът беше открит. Експедицията взе решение да извърши визуална проверка на обекта, да извърши спектрален анализ и да вземе растителен материал от обекта. Работата продължава“, написа Линейцев на страницата си във „Фейсбук“.

През годините множество обекти бяха погребани в четири залива на Карско море след изпитания на ядрени оръжия на Нова Земя, части от атомния ледоразбивач „Ленин“, включително неговия ядрен реактор, а също и ядрената подводница К-27. Само в падината на Нова Земя, по предварителни данни на Министерството на извънредните ситуации, има около 1 200 опасни подводни радиоактивни обекта.

Регистърът на потенциално опасните подводни обекти, изхвърлени във вътрешните води и териториалното море на Русия, включва повече от 24 хил. единични обекта. Те съдържат твърди радиоактивни отпадъци, химически отровни вещества и боеприпаси и се намират главно на дълбочини до 500 метра.

Източник: news.bg 

Най-ново

Единична публикация

Избрани