Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Водолази тренират и помагат на пострадали в катастрофа

[post-views]
Откриха две мини от Втората световна война в гръцкото крайбрежие
Капитан Димитър Маринов

Воините действат под ръководствто на капитан Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев

Военнослужещи от инженерните водолазно-разузнавателни формирования на Сухопътните войски повишиха подготовката си за изпълнение на специфични задачи под вода по време на сбор по водолазна подготовка, който се проведе във в. ф. 54 950 – Бургас, съобщиха от МО.

В продължение на две седмици под непосредственото ръководство на капитан Димитър Маринов и старши сержант Георги Начев от в. ф. 28 880 – Белене, участниците в лагерния сбор придобиха знания и повишиха уменията си за изпълнението на водолазни спускания в различни условия, движение по компас, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, подводни и инженерни работи, начини за търсене на потънали предмети и аварирала техника и др. Те изпълниха и упражнения за сигурност под вода в присъствието на инструктор водолаз от в. ф. 54 950 – Бургас. В сбора участваха и трима военнослужещи от батальона за защита на силите на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Старши сержант Георги Начев

Военнослужещите успешно преминаха изпит в открито море пред водолазно-квалификационна комисия за потвърждаване и придобиване на нови квалификации, за допускане до ръководство на водолазни спускания, за спускания до 20 м дълбочина и медицинско осигуряване. В хода на проведения изпит водолазите показаха своите знания и умения за работа под вода.

Междувременно на 27 август, малко след 05,00 ч. сутринта военнослужещи от в. ф. 28880 – Белене, от състава на Сухопътните войски при завръщане от сбора по водолазна подготовка забелязват автомобил, който се е преобърнал на главен път Созопол–Бургас, непосредствено преди разклона за парк „Росенец”. Ръководителят на сбора капитан Димитър Маринов с помощта на старши сержант Георги Начев моментално създават организация по отцепване на пътя и заедно с останалите военнослужещи предприемат действия за спиране на движението и отстраняване на отломки от пътното платно, разпръснати при пътнотранспортното произшествие, информираха от СВ.

Военнослужещите незабавно подават сигнал на телефон 112 за настъпилия инцидент, като в същото време медицинското лице – сержант Силвия Вричева оказва първа долекарска помощ на спътника на водача на автомобила. Военнослужещите започват претърсване на района за откриване на други пострадали и регулират безопасното пропускане на автомобили. Действията им продължават до откарването на двамата пострадали в инцидента от автомобила на спешна помощ към гр. Бургас.

Най-ново

Единична публикация

Избрани