Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Празнуват 20-годишен юбилей на учебната база в Долна Митрополия

[post-views]
Празнуват 20-годишен юбилей на учебната база в Долна Митрополия

20-годишен юбилей от създаването си празнуваха в сряда във Военновъздушната учебна база (ВВУБ). Личният състав бе строен и премина в тържествен марш на Летище Долна Митрополия, което е дало криле на хиляди пилоти и авиационни специалисти на българските Военновъздушни сили. Беше прочетен поздравителен адрес от президента и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

Командирът на Военновъздушната база полковник Петър Банков връчва грамота на ефрейтор Донка Велева
Фото Ирена Ангелова

Командирът на ВВУБ полковник Петър Банков награди военнослужещи и цивилни служители за проявени висока дисциплина, активност и професионализъм при изпълнение на функционалните задължения по организирането, осигуряването и провеждането на летателната и учебната дейност.

Базата е създадена през 2001 г. През лятото на 2006 г. 12-а учебна авиационна база – Каменец, е пребазирана с целия личен състав и авиационната техника на Летище Долна Митрополия заедно със самолетите L-39 ZА и Pilatus РС-9М. Година по-късно е създадена Авиационна техническа база, подчинена на ВВУБ, а 12-а учебна авиационна база се реорганизира и влиза в състава на ВВУБ „Г. Бенковски”. През 2008 г. трите структури са реорганизирани и обединени във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” като единен център за летателно обучение на пилоти и професионална подготовка на кадри за ВВС.
Задачите, които изпълнява, са свързани с повишаване на летателната подготовка на летателния състав от авиационните формирования на ВВС, провеждане на летателното обучение на курсантите летци от факултет „Авиационен”, обучение и професионалната квалификация на сержанти и войници за нуждите на ВВС. Започва модернизация на материално-техническата и учебната база. Развърнати са съвременно поколение комуникационни, информационни и навигационни средства. Изградена е кула за управление на полетите, оборудвана с една от най-съвременните интегрирани информационни системи за управление на гласови комуникации VCCS GAREX 220. В периода от 2012 до 2017 г. ВВУБ е включена в състава на 3-та авиационна база Граф Игнатиево като Учебна авиационна група „Георги Бенковски”. След това авиогрупата се трансформира отново в учебна база на пряко подчинение на командира на ВВС.

Сега ВВУБ е престижен център за летателно обучение на летци пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. В „Центъра за летателна подготовка” се извършват обучение и повишаване на квалификацията на млад летателен състав от формированията на ВВС; обучение на курсанти летци от ВВВУ „Георги Бенковски”, както и поддържане и непрекъснато повишаване на нивото на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав. От 2019 г. е въведен в експлоатация съвременният „Тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М“. Този комплекс разполага и с „Компютърно базирана система за обучение на самолет PC-9М“.
ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили, като в постоянна готовност се поддържат 4 формирования за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, действие при зимни условия, разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси и гасене на пожари. Изминалите 20 години са били напрегнати и изпълнени с предизвикателства, но личният състав многократно доказва своите професионализъм и несломима воля за изпълнение на поставените задачи и справяне с проблемите в условия на сериозни ресурсни ограничения. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани