Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 М 3„Волхов“ ще проведат експериментални и бойни стрелби за първи път от десет години по време на „Шабла 2021-2“

[post-views]

Тридесет военнослужещи от състава на зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили в Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец под командването на зенитно-ракетната база в Божурище формират разчетът, който тази година ще извърши експериментални и бойни стрелби на зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла“ на 10 и 11 септември 2021 г.

На полковник Димо Илиев, заместник-командир на ВФ 22320 – Божурище, е поверена цялостната подготовка на разчетите и техниката за бойните пускове на комплекса. През последното десетилетие ЗРК С-75  бе използван като мишенен комплекс за останалите типове зенитно-ракетни комплекси, които са на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

По време на „Шабла 2021-2“ с него ще се проведат стрелби по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена РУМ-01.

След взетото решение да се проверят пълните бойни възможности на комплекса по време на експерименталните и бойни стрелби на зенитен полигон „Шабла“, се определя и съставът на разчета, голяма част от който по настоящем са военнослужещи, обслужващи други типове зенитно-ракетна техника. Сглобяването на специалистите в един екип става на етапи, финалният от който завършва през пролетта на настоящата година с провеждането на реална тренировка по съпровождане и унищожаване на въздушни цели.

 „Междувременно е извършена и проверка на натренираността на техниците за извършване на регламентни работи по бойния комплекс“, каза подполковник Благовест Николов, заместник-командир по техниката на ВФ22320 – Божурище, който организира подготовката на специалната бойна техника по време на стрелбите.

Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 м3*„Волхов“ ще проведат експериментални и бойни стрелби за първи път от десет години по време на „Шабла 2021-2“

Паралелно с това, под ръководството на командира на ВФ34630 – Божурище подполковник Русалин Иванов, бяха сформирани и разчети за привеждане в окончателна готовност на зенитно-управляемите ракети, с които комплексът С-75 М3*„Волхов“ ще проведе стрелбите.

Офицерите, сержантите и войниците работят с ентусиазъм и вярват в успеха на своите действия. Подполковник Ивелин Стоянов, командир на комплекса признава, че зад всяка точно поразена цел стои екипната работа и трудът на всеки специалист, включен в разчета и обслужващ различните станции и системи на комплекса.

ЗРК С-75 М3„Волхов“ е със среден радиус на действие. Произведен е през 1985 г. и се използва за унищожаване на всички типове летателни средства (с възможност за поразяване на надводни и наземни цели) при всякакви метеорологични условия. Едноканален е по цел и триканален по ракета, т.е. за действие по една цел може да се осъществи пуск на до три ракети, в интервал от 6 сек. на височина от 100 м. до 35 км. и на разстояние до 56 км. В състава му влиза станция за насочване на ракетите, пускови установки, зенитно-управляеми ракети и средства за бойно осигуряване.

Източник:af.armf.bg/

Най-ново

Избрани