Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След 10 години ЗРК С-75 „Волхов“ отново на огневи позиции

[post-views]
След 10 години ЗРК С-75 „Волхов“ отново на огневи позиции

Над 1200 наши и сръбски военнослужещи участват във втория дубъл на „Шабла-2021”

Над 1200 български и сръбски военнослужещи стрелят по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла-2021“.

Стрелбите днес ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров заедно с началника на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович и командира на ВВС и ПВО на Сърбия генерал-лейтенант Душко Жаркович.

По време на тактическото учение „Шабла 2021-2“ българските ВВС ще участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.

В учението участват вертолет „Кугар” и щурмовите самолети Су-25, които ще летят от Летище Балчик. Формированията от Сухопътните войски участват със зенитно-ракетни комплекси „Оса-АКМ“, а ВМС и СКСО ще усъвършенстват подготовката на военнослужещите по стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.

Съвместните бойни стрелби с наземно базираните формирования за ПВО на Република Сърбия се провеждат за шести път. За трета година сръбските изтребители МиГ-29 са част от тактическото учение и действат от Летище Граф Игнатиево, като ще стрелят с ракети Р-60 и Р-73 по светещи парашутни мишени и по радиоуправляема мишена Р-01.

За първи път от 10 години българските военнослужещи стрелят днес със зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) С-75 „Волхов” по време на експериментални и бойни стрелби на Зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла”. 

По време на втория дубъл на тактическото учение „Шабла 2021-2”, първото издание на което през юни беше прекратено заради инцидента с разбилия се в морето изтребител МиГ-29, разчетите ще стрелят по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена РУМ-01. През последното десетилетие ЗРК С-75 бе използван като мишенен комплекс за останалите типове ЗРК.

Целта на стрелбите е да се проверят пълните бойни възможности на комплекса по време на учението. Сглобяването на екипите става на етапи, а готовността е достигната през пролетта с провеждането на реална тренировка по съпровождане и унищожаване на въздушни цели.

30 ракетчици от зенитно-ракетните формирования на ВВС в Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец  формират разчета, който ще стреля със С-75 „Волхов”. Цялостната подготовка на разчетите и техниката за бойните пускове на комплекса е поверена на полковник Димо Илиев, заместник-командир на в. ф. 22320 – Божурище.

ЗРК С-75 „Волхов” е със среден радиус на действие. За действие по една цел може да се осъществи пуск на до три ракети в интервал от 6 сек на височина от 100 м до 35 км и на разстояние до 56 км.

Стрелбите със С-75 „Волхов” ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров заедно с началника на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович и командира на ВВС и ПВО на Сърбия генерал-лейтенант Душко Жаркович. Общо над 1200 наши и сръбски военнослужещи участват във втория дубъл на „Шабла-2021”.

Брой 36 (2021)

По време на тактическото учение българските ВВС ще участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов”, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”. Освен стрелби по радиоуправляеми и светещи мишени в тазгодишното издание на учението нова задача на земно базираните формирования за ПВО е провеждането на стрелби по надводна цел от типа „Морско конче”, имитираща морски съд.

В учението участват вертолет „Кугар” и щурмовите самолети Су-25, които ще летят от летище Балчик. Формированията от Сухопътните войски участват със зенитно-ракетни комплекси ОСА-АКМ, а ВМС и СКСО ще усъвършенстват подготовката на военнослужещите по стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”.

Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 м3*„Волхов“ ще проведат експериментални и бойни стрелби за първи път от десет години по време на „Шабла 2021-2“

Съвместните бойни стрелби с наземно базираните формирования за ПВО на Република Сърбия се провеждат за шести път. За трета година сръбските изтребители МиГ-29 са част от тактическото учение и действат от Летище Граф Игнатиево, като ще стрелят с ракети Р-60 и Р-73 по светещи парашутни мишени и по радиоуправляема мишена Р-01.

Тактическото учение цели усъвършенстване на взаимодействието между формированията за ПВО от Българската армия по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България, както и осигуряването на бърза и точна координация между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От 2010 г. в положителна посока се задълбочава и сътрудничеството между Република България и Република Сърбия по планиране и провеждане на съвместни бойни стрелби.

През тази година се навършват 30 години, откакто формированията за ПВО провеждат стрелби на полигон „Шабла”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани