Информационен център на Министерство на oтбраната

След 10 години ЗРК С-75 „Волхов“ отново на огневи позиции

След 10 години ЗРК С-75 „Волхов“ отново на огневи позиции

Над 1200 наши и сръбски военнослужещи участват във втория дубъл на „Шабла-2021”

Над 1200 български и сръбски военнослужещи стрелят по време на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла-2021“.

Стрелбите днес ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров заедно с началника на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович и командира на ВВС и ПВО на Сърбия генерал-лейтенант Душко Жаркович.

По време на тактическото учение „Шабла 2021-2“ българските ВВС ще участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.

В учението участват вертолет „Кугар” и щурмовите самолети Су-25, които ще летят от Летище Балчик. Формированията от Сухопътните войски участват със зенитно-ракетни комплекси „Оса-АКМ“, а ВМС и СКСО ще усъвършенстват подготовката на военнослужещите по стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“.

Съвместните бойни стрелби с наземно базираните формирования за ПВО на Република Сърбия се провеждат за шести път. За трета година сръбските изтребители МиГ-29 са част от тактическото учение и действат от Летище Граф Игнатиево, като ще стрелят с ракети Р-60 и Р-73 по светещи парашутни мишени и по радиоуправляема мишена Р-01.

За първи път от 10 години българските военнослужещи стрелят днес със зенитно-ракетния комплекс (ЗРК) С-75 „Волхов” по време на експериментални и бойни стрелби на Зенитния полигон на Военновъздушните сили „Шабла”. 

По време на втория дубъл на тактическото учение „Шабла 2021-2”, първото издание на което през юни беше прекратено заради инцидента с разбилия се в морето изтребител МиГ-29, разчетите ще стрелят по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена РУМ-01. През последното десетилетие ЗРК С-75 бе използван като мишенен комплекс за останалите типове ЗРК.

Целта на стрелбите е да се проверят пълните бойни възможности на комплекса по време на учението. Сглобяването на екипите става на етапи, а готовността е достигната през пролетта с провеждането на реална тренировка по съпровождане и унищожаване на въздушни цели.

30 ракетчици от зенитно-ракетните формирования на ВВС в Божурище, Шабла, Кичево, Стара Загора, Костинброд и Черноморец  формират разчета, който ще стреля със С-75 „Волхов”. Цялостната подготовка на разчетите и техниката за бойните пускове на комплекса е поверена на полковник Димо Илиев, заместник-командир на в. ф. 22320 – Божурище.

ЗРК С-75 „Волхов” е със среден радиус на действие. За действие по една цел може да се осъществи пуск на до три ракети в интервал от 6 сек на височина от 100 м до 35 км и на разстояние до 56 км.

Стрелбите със С-75 „Волхов” ще бъдат наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров заедно с началника на Генералния щаб на армията на Сърбия генерал Милан Мойсилович и командира на ВВС и ПВО на Сърбия генерал-лейтенант Душко Жаркович. Общо над 1200 наши и сръбски военнослужещи участват във втория дубъл на „Шабла-2021”.

Брой 36 (2021)

По време на тактическото учение българските ВВС ще участват със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов”, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”. Освен стрелби по радиоуправляеми и светещи мишени в тазгодишното издание на учението нова задача на земно базираните формирования за ПВО е провеждането на стрелби по надводна цел от типа „Морско конче”, имитираща морски съд.

В учението участват вертолет „Кугар” и щурмовите самолети Су-25, които ще летят от летище Балчик. Формированията от Сухопътните войски участват със зенитно-ракетни комплекси ОСА-АКМ, а ВМС и СКСО ще усъвършенстват подготовката на военнослужещите по стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М”.

Разчетите на зенитно-ракетен комплекс С-75 м3*„Волхов“ ще проведат експериментални и бойни стрелби за първи път от десет години по време на „Шабла 2021-2“

Съвместните бойни стрелби с наземно базираните формирования за ПВО на Република Сърбия се провеждат за шести път. За трета година сръбските изтребители МиГ-29 са част от тактическото учение и действат от Летище Граф Игнатиево, като ще стрелят с ракети Р-60 и Р-73 по светещи парашутни мишени и по радиоуправляема мишена Р-01.

Тактическото учение цели усъвършенстване на взаимодействието между формированията за ПВО от Българската армия по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България, както и осигуряването на бърза и точна координация между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От 2010 г. в положителна посока се задълбочава и сътрудничеството между Република България и Република Сърбия по планиране и провеждане на съвместни бойни стрелби.

През тази година се навършват 30 години, откакто формированията за ПВО провеждат стрелби на полигон „Шабла”.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top