Информационен център на Министерство на oтбраната

Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

За времето от 05.09 до 11.09.2021 г., формирования от Специалните сили на Република Гърция и Република България взеха участие в съвместна Гръцко-българска подготовка по програмата МСP-21, която се проведе на територията на южната ни съседка.

Подготовката протече в 4 фази, в които бяха засегнати учебни въпроси от основните дисциплини, свързани с придобиването на компетентности от операторите в Силите за специални операции (ССО), а именно медицинска, инженерна, огнева и тактико-специална подготовка.

Всеки модул целеше повишаването на натренираността на операторите от бойните формирования на двете държави и проверка на възможностите за съвместно изпълнение на тактически задачи в състава на Силите за отговор на НАТО.

Съвместната подготовка завърши с демонстрация на способности, в която участваха тимове със заповядани специфични задачи. Снайперски двойки, инфилтриращи се с мотоциклети и осигуряващи далечна огнева поддръжка, мобилни тимове за бързо реагиране с бронирани машини ,,Хамър”, тимове за директни действия, които проникнаха в сграда, овладяна от противников елемент с цел задържане на високопоставена личност от вражеска групировка. Също така беше осигурена и проведена медицинска евакуация посредством вертолет UH-1. В заключителната част беше включен и тим за непосредствена поддържа, който се инфилтрира по способа „рапел“ от вертолет UH-1.

На демонстарциите на способности от българска страна присъстваха командира на СКСО генерал-майор Явор Матеев и о.з.генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016-2017 година. Представители на домакините бяха генерал-лейтенант Цицикостас – командир на Командването за специлна война, генерал-майор Вунисиос- командир на 1-ва пехотна дивизия и бригаден генерал Алексакис – к-р на 1-ва парашутно-разузнавателна бригада.

В обръщението си към участниците, генерал-лейтенант Цицикостас и генерал-майор Матеев изразиха задоволство от показаните умения и от постигнатото по време на подготовката.

„Това е поредна стъпка в надграждането на нашите съвместни способности и постигането на оперативна съвместимост между Специалните сили на двете държави, с цел изпълнение на конкретни и специфични задачи в рамките на НАТО в близко бъдеще“, каза още генерал-майор Матеев.

О.з. генерал Константин Попов изрази своите задоволство и убеденост, че е чудесно когато се виждат стратегически решения, претворени в дела.

Съвместна гръцко-българска подготовка на Специалните сили

И тримата, които се обърнаха към участниците подчертаха, че сценариите и отработваните елементи са пряко свързани със спецификата на задачите на Специалните сили, а тези задачи са политически чувствителни и най-вече се извършват върху стратегически и оперативни обекти и цели.

Източник: skso

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top