Информационен център на Министерство на oтбраната

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Талибаните обвинени в убийството на 20 цивилни в долината Панджшир

Талибаните бяха обвинени в убийство на 20 цивилни в афганистанската долина Панджшир, като очевидното убийство на мъж в униформа е било заснето на видео, съобщава “Гардиън”.

Долината Панджшир беше последният район, който се съпротивляваше срещу талибаните, когато те дойдоха на власт миналия месец, и е където се сражаваха за кратко антиталибанските опозиционни сили, преди да бъдат сломени.

Един инцидент е заснет на видеозапис, на който се вижда мъж, носещ военна екипировка, заобиколен от талибански бойци, който свидетели настояха, че е цивилен. На фона на звука от стрелба мъжът се вижда да се свлича на земята.

Уточнява се, че е имало около 20 подобни инцидента с участието на цивилни в района след превземането му от талибаните.

Една от жертвите е търговец и баща на две деца на име Абдул Сами, който според източници е отказал да избяга по време на настъплението на талибаните. Арестуван и обвинен в продажба на сим карти на бойци на опозицията срещу талибаните, тялото му по-късно е било изхвърлено близо до дома му.

Информацията се появи, след като високопоставен афганистански дипломат от бившето правителство описа влошаващо се положение с правата на човека в страната му, където той каза, че правата на жените изчезват при управлението на талибаните.

“Народът на Афганистан се нуждае от действия повече от всякога”, изтъкна посланикът Насир Ахмад Андиша пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, призовавайки съвета да създаде мисия за установяване на факти за наблюдение на действията на талибаните в страната.

Информациите следват добре документирани случаи на други отмъстителни убийства от радикалната ислямистка групировка както по време на светкавичното им настъпление в цялата страна, така и след завземането на властта.

През август международната правозащитна организация “Амнести интернешънъл” описа подробно клането на деветима мъже хазарейци, след като талибанските бойци поеха контрола над афганистанската провинция Газни през юли.

Свидетелите разказаха мъчителни разкази за убийствата, извършени между 4 и 6 юли в село Мундарахт, област Малистан, включително как трима бяха изтезавани до смърт, включително един мъж, удушен със собствения си шал.

В понеделник върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Башелет описа “достоверни твърдения за убийства с репресия на редица бивши служители на ANSF (Афганистанските национални сили за сигурност) и доклади на служители, които са работили за предишни администрации и членове на техните семейства, произволно задържан “.

“В някои случаи служителите бяха освободени, а в други бяха намерени мъртви.

Тя също така цитира “множество” твърдения за талибански претърсвания от къща до къща, в които се търсят служители от предишното правителство и “хора, които са сътрудничили на американските сили за сигурност и компании”.

Опасенията относно нарушението на талибаните на собствените им обещания относно правата на човека идват, когато Катар предупреди във вторник, че няма да поеме отговорност за летището в Кабул без “ясни” споразумения с всички участници, включително талибаните, относно операциите му.

Доха се превърна в ключов брокер в Афганистан след изтеглянето на американските войски миналия месец, помагайки за евакуацията на хиляди чужденци и афганистанци, ангажирайки новите талибански управници и подпомагайки операциите на летището в Кабул.

“Трябва да се уверим, че всичко е разгледано много ясно, в противен случай … не можем да поемем никаква отговорност на летището (ако) всички тези неща не бъдат адресирани”, каза външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани в брифинг за пресата.

“В момента статутът все още е [под] преговори.”

След изтеглянето на САЩ самолетите на Qatar Airways са направили няколко пътувания до Кабул, летейки в помощ и представители на Доха и превозвайки чуждестранни притежатели на паспорти.

Две десетилетия американската намеса в Афганистан завърши с бързия въздушен транспорт на повече от 120 000 души от Кабул, когато талибаните се върнаха на власт.

САЩ изтеглиха последните си войски от Афганистан на 30 август, прекратявайки най -дългата си война точно преди годишнината от атаките на 11 септември 2001 г., които предизвикаха нашествието.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top