Информационен център на Министерство на oтбраната

Китай демонстрира отбранителната си ангажираност с многонационални миротворчески учения

Деветима висши китайски военни бяха изключени от парламента

Въоръжените сили на Китай приключиха първите си многонационални миротворчески учения в сряда, демонстрирайки своите бойни способности с дронове и разчистване на мини, докато се стремят да си създадат по-благ образ, съобщава “Ройтерс”.

Азиатският гигант модернизира и засилва армията си, като изпомпва стотици милиарди долари годишно в бюджета си за отбрана, стреми се и да увери другите страни, че военнита сила е за добро, а не заплаха.

Войници от Китай, Пакистан, Монголия и Тайланд участваха в 10-дневното учение в тренировъчната база на Народно-освободителната армия в окръг Кешан в централната провинция Хенан.

Учението с кодово наименование “Споделена съдба 2021 г.” подчертава позицията на Китай като “твърд защитник на световния мир и международния ред”, коментира пред репортери полковник Лу Цзянсин, китайски военен експерт по поддържане на мира.

Войниците пред малка група журналисти демонстрираха сблъсъци между терористи и миротворци в разкъсана от размирици измислена държава “Карана”.

Учението се основава на инцидент от 2016 г. в Мали, когато китайски миротворци бяха нападнати и един от тях бе убит.

Войските също възпроизведоха сцена, базирана на друг инцидент през 2016 г. в Южен Судан, когато миротворци трябваше да защитават цивилни, уловени в битки между фракции.

В друг сценарий, дронове летят над бойното поле, за да намерят мини, които след това се обезвреждат от роботи. Дроновете също така използват високоговорители и пускат листовки, за да призоват хората да спрат да се бият.

Учението показва китайския военен хардуер. Чуждите войски се обучават с китайски оръжия и друго оборудване.

“Използването на китайско оборудване от чуждестранни войски може да се рекламира като знак за засилена военна оперативна съвместимост … а също и за целите на предлагането им на чуждестранни военни”, коментира Колин Кох, научен сътрудник по отбраната в Сингапурското училище по международни изследвания Раджаратнам .

Китай многократно се опитва да разсее притесненията в съседните страни и по-далеч за военните си намерения, въпреки че редовно тренира в близост до претендирания от Китай Тайван и в спорното Южнокитайско море.

Китай се гордее, че е с най-големият принос в мироопазващите войски сред големите сили в петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН.

Като втори по големина финансов принос, Китай пое 15% от общите разходи за миротворческите операции на ООН през 2020 г.

От 1990 г. Китай е изпратила 50 000 войници за участие в 25 мироопазващи мисии в световен мащаб, построил или поправила 17 000 км пътища и над 300 моста и премахнала 18 000 мини, обяснява Лу Цзянсин.

Източник: news.bg 

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top