Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Председателката на Европейската комисия наблегна на общата европейска отбрана“, пишат западни медии

[post-views]
Урсула фон дер Лайен: Изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще    

Силният човек в ЕС вече не е Ангела Меркел, която се оттегля, а френският президент Еманюел Макрон, който ще остане на поста си поне до май догодина. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен явно си дава сметка за това – и очевидно набляга на темите, на които държи Франция, ако се съди по тазгодишната й реч „За състоянието на Съюза“, която произнесе вчера пред Европейския парламент, пише френският в. „Либерасион“.

Бившата германска министърка на отбраната засегна всички любими на френския президент въпроси – европейският суверенитет, стратегическата автономия, индустриалната независимост, реформата на социалното и икономическо управление, борбата с данъчните измами. В същото време тя най-накрая показа конкретни амбиции да превърне Еврокомисията от контрольор на общия пазар в „геополитически орган“ – ангажимент, който пое още при встъпването си в длъжност в края на 2019 г., отбелязва френското издание.

ЕС трябва да си вземе бележка от прибързаното прекратяване на американското присъствие в Афганистан и да се сдобие с политическата воля да изгради собствени военни сили, които да използва при евентуални бъдещи конфликти, пише британският в. „Гардиън“, коментирайки речта на Фон дер Лайен.

Въпросите не са само технически – и най-съвършените сили ще са безполезни, ако няма политическа воля да бъдат използвани, подчерта председателката на ЕК.

Евентуалното създаване на армия на ЕС ще е от полза предимно за Франция и френският президент е решен да гарантира това, подчертава британският в. „Телеграф“. Той отбелязва в подзаглавие, че „Брюксел вече не е доволен да бъде само мека сила, а Макрон е решен да превърне Франция в двигателя“ за тази промяна. Френският президент подкрепя идеята за европейски сили, а хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан й даде допълнителна тежест.

ЕС е далеч от създаването на традиционни военни части, но идеята за създаване на европейски Сили за бързо реагиране с численост 5000 души набира инерция, обобщава „Телеграф“. Британското издание отбелязва, че отбранителният съюз, поискан от Фон дер Лайен, предвижда сътрудничество в разузнаването и киберсигурността и съвместно използване на средства за отбрана.

Идеята е да се засили „отбранителната автономия на ЕС“, което на „брюкселски жаргон“ означава да се гарантира, че Евросъюзът разполага с адекватна сила на световната сцена“, пише „Телеграф“. Тя произтича от отдавнашните опасения на ЕС, че силите му не са сравними с тези на големите суперсили като САЩ, Китай и, в по-малка степен, Русия. Президентството на Доналд Тръмп и заплахите му за изтегляне на Съединените щати от НАТО убедиха европейските политически лидери, че е назрял моментът ЕС да може да разчита на себе си, за да не бъде притискан от по-силни съседи, коментира британският ежедневник.

Франция, която след Брекзит е водещата военна сила в съюза, е в идеална позиция да спечели най-голямо влияние от този проект. Германия е готова да й отстъпи водачеството във военната сфера заради историческата си роля във Втората световна война.

Всичко това означава, че нещата може би се подреждат за Макрон – ако той бъде преизбран за президент на Франция догодина, както се очаква, пише в заключение „Телеграф“.

Новите планове за развитие на отбранителния капацитет на ЕС целят да гарантират, че съюзът ще има повече свобода на действие при бъдещи кризи, след като беше засегнат от бързото изтегляне на американските сили от Афганистан – оставяйки европейските страни неспособни да се изправят сами срещу талибаните – и бързото поражение на силите на правителството в Кабул, отбелязва в. „Вашингтон пост“.

Фон дер Лайен каза, че провалът на афганистанските сили повдига трудни въпроси за 27-те страни от ЕС, както и за НАТО. Гледката на сцените на хаос беше тежка за семействата на загиналите в Афганистан военнослужещи от европейски държави, и за да се гарантира, че саможертвата им няма да е напразна, „трябва да размислим как тази мисия можа да спре толкова внезапно“, подчерта председателката на ЕК. Фон дер Лайен отбеляза, че сътрудничеството с НАТО трябва да остане приоритет, но изтъкна, че „Европа може – и очевидно трябва – да бъде способна и готова да постигне повече сама“.

Председателката на Еврокомисията заяви, че тя и Макрон ще свикат среща на високо равнище за европейската отбрана, когато Франция бъде ротационен председател на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година, отбелязва американското издание.

Източник: bta.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани