Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ще „оживеят” ли историческите автомобили?

[post-views]
Ще „оживеят” ли историческите автомобили?

Импровизиран музей за ретро военна техника пази уникати.

Истински празник за сетивата е посещението в Музея за въоръжение и техника във в. ф. 24480 в Ловеч. Поделението е част от състава на Командването за логистична поддръжка. Това е една от базите за съхранение на бойни припаси. Музеят е създаден по идея на тогавашното ръководство на поделението вследствие на трансформацията на армията и естественото развитие на Въоръжените сили. Получава се нова техника и старата логично отпада. Пътят на старата техника е бил за скрап, но се решава да останат някои екземпляри.

За експонатите в този импровизиран, но в същото време и твърде професионално подреден музей казват, че само трябва да се заредят акумулаторите и техниката е готова да излезе на собствен ход. Тежката верижна военна техника наистина е дошла на собствен ход в музея, но немалка част от автомобилната военна техника вече е доста амортизирана. Наистина външно машините са почти напълно съхранени в автентичния си вид. Двигателите обаче отдавна не са ползвани, агрегатите и уплътненията, ремъците и важните системи също не са били в експлоатация много години и се нуждаят от основен ремонт и смяна.

Но какво пък, нека поне за малко да си представим, че се намерят необходимите средства, а и условия за ремонт поне на някои основни експонати – като например мотоциклет с кош М-72, лек автомобил „Варшава“ или пък ЗИС-5. Ако дори само тези няколко машини бъдат възстановени, те биха могли да оформят, както е било планирано преди години, един отделен ретро автовзвод по време на официален парад, по повод на Деня на храбростта и Празника на Българската армия – 6 май. Подобен ретро автовзвод участва в парадите на Червения площад в Москва и предизвиква фурор сред публиката. Тези ретро машини са истинска атракция, защото създават усещането за приемственост, за историческа последователност, за традиции.

Дори само по един експонат да бъде ремонтиран и въведен в техническа експлоатация, това би било достатъчно да създадем нова традиция по време на официалните военни паради. Така основните технически средства от Музея за въоръжение и техника във в. ф. 24480 в Ловеч не просто ще бъдат съхранени, но и ще „оживеят“ за публиката. Както казваше легендарният директор на Националния военноисторически музей – полковник Петко Йотов, всяко българско семейство в родовата си история има и много военна история. Българите обичат войската си и с „реабилитирането“ на историческата военна техника тази обич може да се превърне в любов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани