Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Инцидент в Гърция: Пожар в бежански лагер на остров Самос

[post-views]
Затворници помагат за гасене на горски пожари в Сибир

Голям пожар в бежанския лагер Вати на гръцкия остров Самос наложи евакуация на десетки от обитателите му. Няма данни за пострадали. Съобщава се за унищожени постройки в комплекса, който е пред затваряне.

Огънят е избухнал късно вечерта в неделя в покрайнините на лагера, като пламъците бързо обхваналите изоставените дървени постройки в района. Всички обитатели на центъра са евакуирани и преместени на безопасно място,  съобщи гръцкото министерство на миграцията.

Причините за инцидента се изясняват, като за сега се изключва възможността за умишлен палеж.

По данни на властите в лагера Вати, който ще бъде затворен в края на месеца, живеят между 300 и 500 души, сред които и много непълнолетни деца.

Медии, коментират, че пожарът може да е предизвикан от мигрантите, като протест срещу предстоящото им преместване в новооткрития от правителство бежански лагер на остров Самос. Властите отхвърлиха версията, като посочиха, че повечето обитатели искат сами да се преместят.

Новото съоръжение, финансирано от европейски съюз, беше подложено на критики, заради приликите му със затвор. Наред с бодливата тел по оградата, достъпа до него ще е ограничен.

Независимо от критиките до края на годината подобни центрове ще бъдат открити и на други гръцки острови.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани