Информационен център на Министерство на oтбраната

Атрактивен шоу спектакъл сътвориха военните оркестри във Велико Търново

Атрактивен шоу спектакъл сътвориха военните оркестри във Велико Търново

Атрактивен шоу спектакъл сътвориха военните оркестри във Велико Търново

С минута аплодисменти в памет на маестро Николай Косев и Валери Вълев започна Международният фестивал на военните оркестри. И двамата са основатели на фестивала. Маестро Косев е и дългогодишен диригент на Духовия оркестър на Националния военен университет „Васил Левски”, съобщават от учебното заведение.

От няколко месеца Фестивалният военен духов оркестър, който е съставен от формациите на Военния университет и на Втора Тунджанска механизирана бригада вече носи името на маестро Косев. От тази година, по идея на адвокат Събин Събев, който е член на Управителния съвет на фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, е учредена и награда „Маестро Николай Косев“. Първият носител на красивата пластика стана Гвардейският представителен духов оркестър, който е неизменен участник във фестивала.

„За 14 път Велико Търново е домакин на единствения в България фестивал на военните духови оркестри. Неслучайно този културен форум се провежда в старата столица и се превръща в забележителна традиция именно тук, където за пръв път в историята на България е прозвучала военна духова музика.

Нека ви припомня, че военна музика свири за първи път в Търново на 17 април 1879 г. при избора на княз Александър Батенберг. След това военни маршове звучат по време на свикването на Великото народно събрание през 1893 г., когато е узаконена царската династия на Фердинанд и после, когато е обявена Независимостта на България. Военните музиканти участват във всички войни за национално обединение. Всички български атаки са започвали с „Шуми Марица”, каза в словото си началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг.-ген. Иван Маламов, който даде начало на шоу спектакъла.

Поздравление от името на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов поднесе директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Фестивалният военен духов оркестър „Маестро Николай Косев”, Гвардейският представителен оркестър, Представителният оркестър на Сухопътните войски заедно с мажоретния състав на Троян и оркестърът на СУ „Емилиян Станев“ Junior Band участваха в концерта, който се проведе в ДКС „Васил Левски”. В шоу спектакъла се включи и Представителният блок на Военния университет, който показа атрактивни хватки с пушки Манлихер. Всички те получиха пластики за отличното си представяне във Велико Търново.

След като оркестрите представиха своето шоу, в кулминацията на фестивала се превърна общата програма всички музиканти, които заедно изпълниха „От как се е мила моя майно льо“, Nessun Dorma, песента на АББА The Way Old Friends Do, „Радецки марш“ и „Ботев марш“.

Фондация „Международен фестивал на военните оркестри”, Националният военен университет „Васил Левски” и Община Велико Търново бяха организатори на фестивала.

Източник: Otbrana.com

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top