Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военният санаториум вече има и басейн

[post-views]
Военният санаториум вече има и басейн

Знаят го като Военният санаториум в Банкя. Днес Болницата за продължително лечение и рехабилитация (БПЛР) към Военномедицинска академия (ВМА) продължава да дава надежда за възстановяване на пациенти със сърдечносъдови заболявания, но и със заболявания на централната и периферната нервна система, както и на опорно-двигателния апарат, включително с луголечение. Двете сгради на ул. „Иван Вазов” 5, на метри от бившата държавна резиденция и боровата гора, си остава идеалното място за възстановяване от заболяване, но и за профилактика. БПЛР – Банкя, предоставя възможност да се използват уникалните климатични условия, минералната вода и съвременната апаратура за физиотерапия и рехабилитация заедно с екип от високоспециализирани медицински специалисти – лекари, медицински сестри и рехабилитатори на екипа. Досега нямаше само басейн, но той вече е изграден и скоро възможностите за рехабилитация с минерална вода ще се разширят.
Историята

БПЛР – Банкя, към ВМА е наследник на първия в България военен санаториум при държавните минерални бани в Банкя, който се създава на 12 юли 1913 г. едновременно с военния санаториум във Вършец. Оттогава и до днес, над сто години, той е в системата на Министерството на отбраната. Санаториалното дело е свързано със започването на Балканската война, с големия брой ранени войници и офицери от Действащата армия, които се нуждаели от допълнително лечение с физикални фактори. До 1928 г. санаториумът в Банкя е разкриван в тортоазни палатки. И в началото е отделение на Първа дивизионна болница. Първата сграда се създава с дарение от 1 млн. лв. на семейството на майор Никола Иванов и съпругата му Елена. Новата сграда се открива през 1971 г.

Програмите на НОИ са възможност и за пост-COVID лечение

Д-р Георги Давидов, началник на БПЛР – Банкя, към ВМА:

– Д-р Давидов, с какво пандемията промени работата на екипа?
– Като част от ВМА, която беше ангажирана с лечение на пациентите с COVID-19, участвахме активно. Миналата година като резерв на ВМА бяхме блокирали 30 легла за настаняване при необходимост за неусложнени пациенти. И на всеки пациент, който се приема, се прави безплатно бърз антигенен тест. Тестваме и тези, които ще провеждат амбулаторно процедури, членове на екипа след повече от 8 дни отпуск и периодично персоналът се изследва по график за коронавирус.
– Все повече се налага лечение на пост-COVID синдром: приемате ли такива пациенти?
– Имаме готовност да приемаме пациенти, преболедували COVID-19. Договор за такава пътека все още няма. За нас специално може да се сключи договор главно за пътеки за сърдечните усложнения след COVID-19: за перикардити, миокардити, перикардни изливи, след тежки пневмонии с обременяване на дясната сърдечна камера. Ако се налага, това може да стане и срещу заплащане, възможно е и по програмата на НОИ, в която са включени сърдечни заболявания – за профилактика и рехабилитация. Ние сме с най-ниското заплащане от страна на пациента по програмите на НОИ – 3 лв. дневно или 30 за 10 дни за спане, храна и 4 процедури на ден. А условията са изключително добри и с изключително добри специалисти. А и ние по заповед на началника на ВМА не вземаме пари на хората за допълнителните т.нар. екстри: телевизор, климатик, тераса, хладилник. Което в другите болници се доплаща. Като за пост-COVID лечение ние сме насочени главно към пациенти, свързани с Министерството на отбраната. Иначе сме отворени към всички пациенти, включително цивилни.
– Какво друго лекувате като усложнения от COVID?
– По НЗОК можем да приемаме пациенти за рехабилитация, получили инсулти вследствие на коронавируса и засягане на периферната нервна система. И така да подпомогнем здравната система в условията на пандемия. Досега сме имали пациенти учители, на които се отпуснаха средства за рехабилитация. Приемали сме и няколко медици от ВМА, били продължително време в COVID зона и след излизане от нея с отрицателен PSR-тест престояват 2 седмици преди връщане обратно на работа в COVID зоната. Те са с близки от рискови групи.
– Всичко това пренареди ли обичайната ви работа?
– Не, защото продължаваме активно да приемаме пациенти по клинични пътеки, по НОИ, пенсионирани военнослужещи и целия ни контингент, както и със заплатено лечение и рехабилитация. Нашият персонал е около 60–70% ваксиниран, а някои преболедуваха. Вече осъществяваме и старите идея и мечта да имаме и външен басейн. Всъщност нивото на лечението и рехабилитацията, които екипът на болницата осъществява, е такова, че се мерим със себе си.

Най-ново

Единична публикация

Избрани