Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО пази границата Косово Сърбия

[post-views]
НАТО пази границата Косово Сърбия

Военните части на НАТО засилиха патрулите си в близост до граничните пунктове Бръняк и Ярине в Северно Косово, които са блокирани от местните сърби от миналата седмица, съобщава агенция Ройтерс. На видео кадри се вижда бронирана техника на Алианса на фона на барикади от камиони и други превозни средства по косовската граница с Сърбия.

Сърбите от Северно Косово блокираха двата главни гранични пункта, след като миналия понеделник косовското правителство започна да сваля сръбските регистрационни номера на автомобилите и да ги заменя с косовски временни номера, валидни 60 дни. Този ход изостри напрежението между Косово и Сърбия и накара НАТО и ЕС да отправят призиви за сдържаност към двете страни.

Косовското правителство твърди, че действията му са в отговор на действията на сръбските власти, които от 2008 година, когато Косово обяви независимост, свалят регистрационните номера от автомобилите с косовска регистрация.

Повишеното напрежение вече доведе до насилие – две сгради на вътрешното министерство в северната част на Косово включително пункт за издаване на регистрационни номера на автомобили, бяха нападнати в събота. В същото време Сърбия започна военни маневри, а сръбски военни самолети извършват прелети в близост до границата в знак на протест.

Мисията на НАТО в Косово, която наброява 5000 души и следи за запазването на мира, съобщи днес, че са „увеличени броят и продължителността на рутинните патрули в цяло Косово, включително в Северно Косово“.

Сърбия изгуби контрола си над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., припомня Ройтерс.

Косово обяви независимост през 2008, която беше подкрепена от САЩ, Великобритания и повечето членки на ЕС, но членството в ООН е блокирано от Русия, която е традиционен съюзник на Сърбия.

През 2013 година Белград и Прищина започнаха диалог с посредничеството на ЕС с цел разрешаване на откритите въпроси помежду им, като до днес е постигнат малък напредък, отбелязва Ройтерс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани