Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Откриваме сметка за Ф-16 в САЩ

[post-views]
Откриваме сметка за Ф-16 в САЩ

Парите за изтребителите ще се депозират и инвестират в интерес на Министерството на отбраната

България открива сметка в САЩ, в която да се депозират и инвестират в полза на Министерството на отбраната парите, които страната ни преведе за покупката на новите изтребители Ф-16 Блок 70. Това става ясно от приетото в сряда от Кабинета решение. С него правителството предлага за ратификация от Народното събрание Договор за създаване на сметка и Споразумение относно някои сметки, свързани с чуждестранно финансиране на продажби за военни цели. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

Влизането в сила на Договора и Споразумението ще позволи преведените през 2019 г. от Министерството на отбраната средства за нов тип боен самолет (ратифицирани със закон – ДВ, бр. 60 от 2019 г.) да се депозират и инвестират чрез сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната.

Българското Министерство на отбраната ще има възможност редовно да следи състоянието на сметката и да преценява целесъобразността от по-нататъшно инвестиране на тези средства, съобщиха от МС. България ще купи 8 изтребителя Ф-16 Блок 70, за които през 2019 г. плати изцяло $1,2 млрд. (около 2,1 млрд. лв.). Очаква се самолетите да бъдат доставени в периода 2023–2024 г.

Най-ново

Единична публикация

Избрани