Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министърът на отбраната Георги Панайотов: Направихме всичко под наша юрисдикция във връзка с катастрофата с МиГ-29

[post-views]
Министърът на отбраната Георги Панайотов: Направихме всичко под наша юрисдикция във връзка с катастрофата с МиГ-29

Светлозар СТОЯНОВ и Венцислав ЖЕКОВ

Всички решения по този път бяха правилните решения, затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства, поясни още министърът

„Министерството на отбраната приключи всички дейности, които по закон можем и трябва да извършим във връзка с проверката на фактите и обстоятелствата около катастрофата с МиГ-29, пилотиран от подполковник Валентин Терзиев.“

Това каза министърът на отбраната Георги Панайотов на пресконференция в Министерството на отбраната по повод на авиоинцидента на 9 юни 2021 г., станал по време на тактически учения на ПВО и ВВС – „Шабла 2021“. В нея участва жената до подполковник Терзиев Димитрина Попова, която имаше възможност да получи отговори на своите въпроси от полковник Петко Василев – началник на отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства“ от служба „Военна полиция“, командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров и командира на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев. В пресконференцията участваха също началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началникът на служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров.

„Последното, което направихме, беше да разчетем данните от „черната кутия“ със съдействието на руския производител на „черната кутия“ в присъствието на наши представители“, каза още министър Панайотов. Той съобщи, че докладът въз основа на тези данни е изготвен от полковник Василев и е публикуван в интернет.

„МО и Служба „Военна полиция“ свършиха всичко, което е под наша юрисдикция във връзка с катастрофата с МиГ-29. Не беше лесно, особено намирането и изваждането на „черната кутия“ от морското дъно. Мисля, че всички решения по този път бяха правилните решения, затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства“, поясни още министърът. Проведени са беседи с всички участници в учението, проверени са всички нормативни документи от това учение, разчетени са данните от радарите в района на учението, разчетена е и самата „черна кутия“. През цялото време екипът е действал в условията на максимална прозрачност, във всеки един момент българските медии са били информирани за всичко, което се прави и защо се прави.

„Подполковник Валентин Терзиев загина след успешно изпълнена бойна задача“, изтъкна той, поднасяйки искрените си съболезнования на жената и близките на загиналия пилот.

След изложението си министърът даде думата на Димитрина Попова. Тя поиска от полковник Василев да внесе разяснения върху термина „загуба на пространствена ориентация“, посочен в изготвения от неговия екип доклад като основна причина за инцидента. Защо този термин не се води „пилотска грешка“, попита още тя, тъй като според нея такива били впечатленията, които остават в обществото.

„Основната причина е формулирана така, тъй като загубата на пространствена ориентация се получава поради физиологическите особености на организма. В авиационната психология е описано, че когато полетът се извършва без визуални ориентири извън кабината, самолетът може до голяма степен да промени положението си, без да може пилотът изобщо да се ориентира“, отговори полковник Василев и допълни: „Защо формулировката не е „пилотска грешка“? Бихме го формулирали така, ако пилотът осъзнаваше в каква ситуация се намира и след това предприеме грешни действия за излизане от нея“. Доказателство за това е, че до срещата на въздухоплавателното средство с морската повърхност пилотът не е осъзнавал в каква ситуация се намира, е фактът, че в последната секунда той започва стандартен доклад за изключване на главния превключвател на въоръжението и за нормалната работа на двигателя. „Ако той осъзнава, че е в аварийна ситуация, няма да направи тези действия. Това доказва, че той е загубил пространствена ориентация и до последната секунда не е успял да я възстанови.“

Само прякото изпълнение на задачата ли е обект на проверката, или и самата предварителна подготовка на учението, попита още Попова.

Разследването се води в 4 посоки: организация на летателната дейност, самият полет, състоянието на авиационната техника и физиологичното състояние на пилота по време на полета, поясни полковник Василев. В хода на разследването са разгледани всички документи, изготвени в Щаба на отбраната, ВВС, в.ф. 28 000 – Граф Игнатиево, план-графиците, подготовката на нальота на пилотите не само от началото на годината, а в хода на цялата кариера на подполковник Терзиев. Останалата част от доклада е класифицирана информация. Всички документи за учението са в прокуратурата, уточни министър Панайотов в отговор на въпрос от страна на Попова. Тя попита още открити ли са нарушения според тези документи.

„Не са открити нарушения, които пряко да са допринесли за възникването на авиационното произшествие“, отговори полковник Василев. „Съпътстващите причини не са обвързани с документите. Те са три: неправилна преценка на групата за наземно ръководство, неправилно разпределение на вниманието на пилота и особеностите на полетите нощем над море – в случая без външни ориентири, само по уредите в пилотската кабина. Нито една от тези причини не е свързана с документите, които организират учението. След поразяването на целта и преместването на погледа на пилота в кабината, той би трябвало да проконтролира положението на самолета спрямо авиохоризонта. Преди да предприеме маньовър за излизане от атака надясно, би трябвало да приведе самолета в хоризонтално положение. Вследствие на пространствена дезориентация у него е възникнала зрителна илюзия, че той е в хоризонтален полет и затова е предприел маневра, без да повдигне носа на самолета“, уточни полковник Василев.

Приложена ли е към доклада методическата схема на учението, беше следващият въпрос на Димитрина Попова. Всички документи са предоставени не само в прокуратурата, а и в Народното събрание, поясни министърът на отбраната. „След като депутатът Христо Гаджев е получил тези документи, те ще бъдат ли предоставени и на мен в качеството ми на пострадало лице?“, попита още Попова. Те няма да могат да бъдат предоставени в пълния си обем на външни лица, тъй като съдържат класифицирана информация, отговори министърът.

Той се ангажира да поиска писмено всички приложения с гриф „некласифицирана информация“ от прокуратурата и при евентуално съгласие от нейна страна те ще бъдат предоставени на жената на загиналия пилот.

Адмирал Е. Ефтимов: Загубата на военнослужещ е тежък удар за Българската армия

„Загубата на подполковник Терзиев е тежък удар върху ВВС и върху Българската армия, той бе прекрасен пилот и човек. В негова памет ние трябва да продължим и го правим. Българската армия няма да спре да изпълнява своите задачи денем или нощем, няма да се ограничи до техните вид и сложност. Конституцията и законите на Република България ни задължават да развиваме способности, да бъдем натренирани, да защитаваме суверенитета и териториалната цялост на държавата ни“, категоричен беше началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той напомни, че в последните години са тренирани бойни задачи, които не са реализирани от доста време.

Началникът на отбраната подчерта, че не само летателната дейност в Българската армия трябва да продължи, но и работата по инфраструктурата за приемането на новия тип боен самолет Ф-16, както и подготовката на пилотите и техническия състав. „Вярвам на командването на ВВС и на авиобаза „Граф Игнатиево“ и съм убеден, че ще се справят с предизвикателствата“, категоричен беше той. Адмирал Ефтимов допълни, че е заповядал преоценка на нормативната база на ВВС, за да може да продължи безопасното изпълнение на задачите.

Генерал-майор Д. Петров:

Всички участници в стрелбите бяха подготвени

„Абсолютно всички участници в стрелбите бяха подготвени теоретически и практически за задачите, които ще изпълняват по време на учението на зенитен полигон Шабла. Това е удостоверено с изпит, протокол и моя заповед за допускане за участие в стрелбите“, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Той разясни пред журналистите и Димитрина Попова, че план-графикът за летателна подготовка се утвърждава в предходната година. Документът обхваща всички задачи, които трябва да бъдат изпълнени през следващата година и подготовката за тях.

Командирът на ВВС уточни, че още преди 1 януари 2021 г. Валентин Терзиев е знаел, че ще участва в учението и задачите. До това време се води целенасочена подготовка на всеки един от летците.

„Вальо Терзиев провеждаше подготовка, насочена към участието му в учението по видове условия и по видове подготовки. За стрелбите се провежда допълнителна подготовка, която се прави непосредствено преди учението и той я е преминал в пълен обем“, подчерта генерал-майор Петров. Той уточни, че съществуват указания за безопасност, които са утвърдени от него, и в тях пише, че строго трябва да се спазват минималните височини за работа по упражнението, защото за различните задачи минималните височини са различни. Минималната височина за работа по парашутна мишена с управляема ракета е 2 хил. м. Препоръчителната височина, която е заложена при подготовката на летците, е между 7 и 4 хил. м.

Бригаден генерал Николай Русев: Пилотът е бил запознат със задачите за учението

„Подполковник Терзиев лети на МиГ-29 от 2015 г.“, отбеляза, бригаден генерал Николай Русев. Той обясни, че американски летци стрелят веднъж на 4–5 години с реални ракети. От 2015 г. до тази година подполковник Терзиев е изстрелял в България пет ракети. „Подготовката му позволяваше той да достигне това ниво и да отиде да стреля по реална парашутна мишена“, заяви командирът на авиобаза Граф Игнатиево и допълни, че подполковник Терзиев е бил запознат със задачите по време на учението още през есента на 2020 г., тъй като до голяма степен самите пилоти участват в неговото планиране.

„В базата все още не можем да излезем от това състояние, в което сме изпаднали. Много ни е тежко, опитваме се да намерим изхода, но засега не ни се отдава“. С тези думи бригаден генерал Русев се обърна към сина на подполковник Терзиев – Александър, който също присъства на срещата. „Документите, които сме изпълнили, със сигурност няма да върнат твоя татко, Сашко. На нас ни е много тежко, но това е нашата професия. И докато има мъжки момчета като бащата ти, които да влизат в самолета, въпреки че знаят, че летят малко, че дежурят много и че не се прибират много често вкъщи, тази държава ще я има. А баща ти беше мъжко момче и ти пожелах, когато се видяхме последния път – бъди като него, бъди смел и достоен българин и намери начин да докажеш на България, че си негов наследник“, каза в емоционален отговор бригаден генерал Русев.

Пилотът има право да откаже изпълнение на задача

„Има случаи, когато военнослужещи са отказвали да прекратят изпълнение на задача. Това е така, защото такава е била направената преценка от самите пилоти, преди още да започнат да изпълняват задачата. В самата авиобаза има такива случаи. Преди това в годините е имало и други такива случаи. Пилоти сами са прекратявали изпълнение на задача, защото така са преценили. Наказания не са налагани, защото в мерките за безопасност съществува положение, че ако военнослужещият прецени и се аргументира за това да прекрати изпълнението на задачата, не му се налага наказание“. Това каза министърът на отбраната Георги Панайотова на въпрос от вестник „Българска армия“.

На вторият въпрос, поставен от военния вестник, за това, дали се полагат грижи и какви контакти са били осъществявани с жената до загиналия пилот, военният министър отбеляза, че лично той е говорил с Димитрина Попова по темата след нейни изявления. Търсен е контакт с нея и от авиобазата, както и от ВВС. Жената също потвърди това като каза, че е имала предложение от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров, който два пъти е говорил с нея и й е предложил детето й да отиде на лагер и да се възползват от почивка във военно почивни станции.

На отделен въпрос за обезщетението за загубата на подполковник Терзиев, министър Панайотов отговори, че обезщетението е изплатено на Димитрина Попова. Тя от своя страна обясни, че има потвърдително писмо, но стана ясно, че все още не е потвърдила сметката.

Най-ново

Единична публикация

Избрани