Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Редникът от Безмер, чиито снимки станаха вайръл по бТВ

[post-views]
Редникът от Безмер, чиито снимки станаха вайръл по бТВ

Техникът на самолети Недялко Динев обича приглушените пейзажни цветове на пролетта и есента.

Колчем видите прекрасен пейзаж в прогнозата за времето по бТВ, загледайте се в горния десен ъгъл на екрана. Вероятно около една трета от сутрешните фотоси, които радват окото, докато научавате дали ще трябва да облечете яке, или можете все още да я карате по къс ръкав, са на Недялко Динев. Кой е този Недялко, който слага в джоба си цялата професионална фотографска общност? Само в авиобазата в Безмер ще ви отвърнат утвърдително и гордо – „Ами, това е нашият Недялко от „еОПАТ“-а!“. „еОПАТ“ е ескадрилата за оперативна подготовка на авиационната техника. Когато не оборудва самолет за полет или не го преглежда след кацането му, Недялко е с фотоапарат в ръка. Напоследък все по-често с дрон, защото това е новата му мания – да снима отгоре и да прави невиждани досега панорамни кадри.

На 15–16 години за пръв път хваща фотоапарат – пластмасова Скина с лента. Докато му се насити, излезли дигиталните апарати и той си взел малко „Сони“. След това сменил няколко панасоника, а през 2008 г. въобще захвърлил фотографията, защото трябвало да завива пелени на новороденото бебе. След 4 години нещо го накарало да започне да ръчка из компютъра. Накрая излязъл блестящ фейк кадър – върху централния площад в Ямбол Недялко монтирал море, но толкова сръчно, че успял да заблуди мнозина. Снимката станала вайръл* във Фейсбук, а Недялко получил първата си телевизионна известност по местната кабелна телевизия, която тогава се излъчвала в интернет. Взел си пак „Панасоник“, но започнал да се оглежда и в каноните с ръчен фокус. „Имал съм 10 модела „Канон“, но си харесвам и съм свикнал с трицифрената серия от D400 до D900. Преди 3–4 години дойде модата на дроновете и аз започнах да сменям дрон след дрон. Тези панорами отгоре са уникални, кадрите стават много детайлни, а всичко се контролира от телефона“, казва Недялко. Всичко това е в епохата „преди бТВ“.

Преди около 2 години видял 4–5 прекрасни лебеди на р. Тунджа до ямболското с. Тенево. Взел фотоапарата, статива и снимал поне час. Негов приятел му казал: „Абе, защото не ги пратиш на бТВ-то?“. „Да ги пратя, кой ще ми обърне внимание“, казал фотографът, но намерил мейла, изпратил няколко кадъра, а оттам още на следващия ден му казали, че ще ги пуснат в сутрешния блок. И така – досега има около 50 кадъра, излъчени в ефира в рубриката за времето. Постоянно си контактува със Станислава Цалова, която постоянно го разпитва за детайли, къде е правен даден кадър. Излъчването на снимките обаче е безкрайна мотивация и положително зареждане за редник Динев.

Макар че напоследък се е пристрастил към използването на дрон, фотографията си остава любима. „Снимам и видео, но голямата тръпка е да улучиш момента и да натиснеш „спусъка“ за снимка . При дрона тръпката е по-голяма, защото вдигаш едни 1500 лв. във въздуха и не знаеш дали дронът ще се прибере“, казва той.

„Моите цветове са меките – пролет или есен, особено ранна. Изградил съм си собствен стил на снимане и обработка – без много игра върху кадъра. Но пък и не обичам изкуствени цветове като на Никона. Искам репортажните, естествени цветове на канона, които впоследствие аз леко обработвам, докато постигна една цветова хармония и завършеност на кадъра“, казва редник Недялко Динев. Сега тепърва започва да овладява тайните на фотографията на самолети в движение и мечтае да снима Су-25 от въздуха.

*Вайръл – термин, с който се обозначава как възхищението от нещо, се разпространява като вирус

Най-ново

Единична публикация

Избрани