Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Системата ни за ПВО е най-силната на Балканите

[post-views]
Системата ни за ПВО е най-силната на Балканите

Ивайло ПАШОВ

Навършват се 60 години от създаването на Първа зенитно-ракетна база.

На 1 октомври отбелязваме 60-годишнината на Първа зенитно-ракетна база (1-ва зрб) – приемник на някогашната Първа зенитно-ракетна бригада и съвременните Зенитно-ракетни войски (ЗРВ) на България. Летописът й започва година след формирането на войските през 1960 г., а датата на рождения им ден е приета и за неин празник. В края на 1960 г. е извършена реорганизация на ПВО и ВВС. На основание на Заповед № 00467/16.10.1961 г. на командира на 1-ви корпус ПВО и Разпореждане № 00969/16.10.1961 г. на началник-щаба ПВО и ВВС и в изпълнение на Министерска заповед № 00334/12.10.1961 г. и Разпореждане № 00267/30.09.1961 г. на началника на ГЩ дотогавашните 69-и зенитен полк и 72-ри зенитно-артилерийски полк са разформировани. На основата на командването и дивизионите им е създадена 1-ва зенитно-ракетна бригада с управление в София. Като част от системата за зенитноракетно прикритие на страната тя поема защитата на столицата, Пернишкия промишлен район и групировките на Сухопътни войски в зоната.

Първи командир на 1-ва зрб е подполковник Петър Мавров, заместник-командир – подполковник Георги Ковачев, началник на щаба – подполковник Владимир Владиславов, главен инженер – майор Арахангел Кузманов, а заместник-командир по тила – подполковник Христо Параскевов.

Първоначално 1-ва зрб е в състав от 8 зенитно-ракетни (по-късно са развърнати още 3) и два технически дивизиона и e на подчинение на 1-ви корпус ПВО (от 1968 г. – на 1-ва дивизия ПВО). Първите зенитно-ракетни дивизиони на бригадата са въоръжени със ЗРК СА-75/СА-75М „Двина“. След получаването им дивизионите дълго време остават на временни стартови позиции до завършване на строителството на основните позиционни райони (повечето в планински райони на голяма надморска височина). Независимо от отдалечеността, суровите природни и трудни битови условия се извършва усилена дейност за подготовка, сглобяване на бойните разчети и носенето на непрекъснато и бдително бойно дежурство.

През 70-те години се усъвършенства бойният ред на съединението. Част от формированията се превъоръжават с нова техника – ЗРК С-75М „Волхов“ и С-125 „Нева“ с повишени възможности за действие по цели на малки височини и в условия на смущения. Бригадата първа в ЗРВ приема на въоръжение автоматизирана система за управление на огъня. Създава се смесена зенитно-ракетна групировка с повишени бойни възможности и разположение, осигуряващи взаимното прикритие на дивизионите.

За повишаване на плътността на огъня и разширяване на обсега през 80-те години арсеналът на бригадата е попълнен с комплекси за далечно действие С-200 „Вега“ и с многоканалния С-300 с възможности за обстрел на много цели едновременно.

В края на 80-те и началото на 90-те години на века мощта и потенциалът за незабавна реакция на развърнатите зенитно-ракетни групировки на Първа, Втора и Трета зенитно-ракетни бригади, дават повод на съседи и съюзници да определят системата за ПВО на България за най-силната на Балканския полуостров. Сред тях с най-модерно и разнообразно въоръжение (5 типа ЗРК) е тази на 1-ва зрб.

Началото на демократичните промени у нас след 1989 г. бележи нов етап в структурното, кадровото и организационното изграждане на Първа зенитно-ракетна бригада. В периода 1990–1998 г. в 1-ва зрб се извършват реорганизации. Чувствително намаляват личният състав и бойната техника. Оптимизирано е носенето на бойното дежурство. Внесени са изменения в бойната подготовка в съответствие със стандартите на НАТО.

След включването на българските ВВС в единната система за ПВО на НАТО (2004 г.) в 1 зрб са проведени модернизации, чрез които се осигурява пълна радиолокационна информация в реално време във всеки дивизион. Въвежда се единна система за управление на активните средства.

През 2007 г. след организационно-щатни промени дотогавашните 2-ра и 3-та зрб са преподчинени на 1-ва зрб. От 2008 г. във формированията на бригадата в експлоатация влиза и най-модерната за момента система за определяне на принадлежността на въздушните цели, техните характеристики и параметри по стандартите на Алианса. Времето за реакция на огневите средства е сведено до минимум и е осигурена пълна съвместимост с изискванията на НАТО.

От 1 декември 2012 г. в изпълнение на плана за организационно изграждане на армията Първа зенитно-ракетна бригада се трансформира в Първа зенитно-ракетна база (1-ва зрб). Включените в състава й военни формирования (управление, огневи и смесен технически дивизион и Зенитният полигон на ВВС „Шабла“) представляват настоящите ЗРВ.

Въоръжението на Базата включва ЗРК за близко, средно и далечно действие от различни поколения – C-75М3 „Волхов”, C-125М „Нева“, 2К12 „Куб“, C-200 „Вега“ и C-300, но с високи маневрени и бойни възможности и в настоящия момент. Те са в състояние да унищожават въздушни цели на разстояние до над 250 км и височини от 20 до 40 000 м по всяко време на денонощието независимо от климатичните условия.

Личният състав и техниката от формированията на 1-ва зрб  носят непрекъснато бойно дежурство и поддържат готовност да реагират адекватно на въздушните заплахи в установените срокове. Доказателство за способностите и високото бойно майсторство са проверките на готовността в полигонни условия. В продължение на 30 години стрелбите на зенитно-ракетните формирования са провеждани като тактически учения зад граница, а от 1991 г. се пренасят на Зенитния полигон на ВВС „Шабла”. Над 90 % от произведените бойни пускове са с оценка отличен!

Първа зенитно-ракетна база посреща своята 60-годишнина на прага на модернизация и разрастване.С планираното закупуване на нови ЗРК и увеличаване на броя на формированията тя ще остане сигурен гарант за въздушния суверенитет на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани