Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Опростени правила на Острова за пътуване в чужбина

[post-views]
Опростени правила на Острова за пътуване в чужбина

В Англия тази сутрин влязоха в сила опростени правила за пътуванията в чужбина, които заменят така наречения „светофар“, разпределящ страните в зелен, жълт и червен списък, в зависимост от опасността от заразяване с Covid-19.

От днес ще има само „червен списък“. Пристигащите от страните в него ще  продължават да заплащат за самоизолацията в хотели в Англия за 10 дни.

От напълно ваксинираните от останалите страни вече няма да се изисква тест преди да отпътуват за Острова. Това се отнася и за пътниците под 18 години. За тези групи пътници отпада самоизолирането.

От всички пътници, с изключение на децата под 5 години, остава изискването за PCR тест на втория ден от пристигането в Англия.

Тези, които не са напълно ваксинирани, ще трябва да си правят тест преди тръгване и PCR тест на втория и осмия ден след пристигане, като се самоизолират за 10 дни у дома.

Авиокомпаниите изразиха надежда, че новите правила ще направят пътуванията в чужбина по-лесни и по-евтини за хората. След като в края на миналия месец правителството обяви планираните промени, последва „бум“ на резервациите за почивка в чужбина по време на есенната ваканция на учениците в края на октомври.

Дотогава се очаква PCR тест за напълно ваксинираните да бъде заменен с по-евтиния антигенен тест. Промяната за момента важи само за Англия, но е много вероятно и останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, да преминат към подобен режим.

Източник: БНР

Най-ново

Единична публикация

Избрани