Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ракетата-носител „Съюз-2.1а“ изведе успешно на орбита космическия кораб „Съюз МС-19“ с първия кино екипаж в Космоса

[post-views]
Русия изстреля ракета носител с военен сателит

Пилотираният космически кораб „Союз МС-19“ с космонавта Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко в 11,55 бе изстрелян с ракетата „Съюз-2.1а“ от площадка 31 на космодрума „Байкунур“. Първата, втората и третата степен на ракетата-носител „Союз-2.1а“ се отделеха в щатен режим и корабът „Съюз МС-19“ започна автономен полет до МКС. Срещата с МКС ще следва схема с 2 обиколки на Земята и ще отнеме приблизително 3 часа и 17 минути. Скачването с модула „Рассвет“ на МКС е насрочен за 15:12 часа московско време днес.

Обучениета на актрисата и режисьор в Центъра за обучение на космонавти се провеждат от май 2021 г. През това време те преминаха технически, физически, психологически и други видове обучение. Актрисата и режисьорът летят до МКС, за да заснемат космическа драма, условно озаглавена „Предизвикателството“, за жена-лекар, която лети на орбита, за да спаси живота на астронавт. В заснемането на филма ще участват и руските космонавти – Антон Шкаплеров, Олег Новицки и Пьотр Дубров.

Юлия Пересилд и Клим Шипенко ще прекарат 12 дни в орбита и ще се върнат на Земята с космическия кораб „Союз МС-18“ заедно с космонавта Олег Новицки, който е на МКС от април 2021 г.

На 17 октомври 2021 г. Олег Новицки ще се върне на Земята, а Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров ще прекарат още 174 дни на гарата. Руските членове на екипажа на МКС ще посрещнат на орбита пилотирания космически кораб „Союз МС-20“ с космически туристи и „Союз МС-21“ с астронавти, както и товарни кораби „Прогрес“; одулът за скачване „Причал“ и ще извършат 3 космически разходки за интеграцията към МКС на многофункционален лабораторен модул „Наука“.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани