Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франция обсъжда излизане от НАТО, нарекоха го стъпка към независимост

[post-views]
Франция обяви шестима руски дипломати за персона нон грата заради тайна операция

Днес, както пишат френски журналисти, цяла група експерти вече работят по въпроса за оттеглянето на Франция от Съвместното командване на силите на НАТО.

Френските суверенисти засилват исканията за излизане на Франция от НАТО. За това днес пише френското издание на Le Figaro, откъси от статията на който са цитирани от «ИноСМИ».

„Призивът на френските суверенисти като Жан-Люк Меланшон, Марин Льо Пен и Ерик Земур, за излизане на Франция от НАТО не е празна фраза! И сега тя придобива все повече нови поддръжници, които не са съгласни с действията на САЩ“, Френските журналисти пишат в публикацията си.

Те припомнят генерал дьо Гол, който се противопостави на ядреното възпиране на Франция контролирано от американците, безспорните господари на алианса. От 1966 до 2009 г. Франция беше член на НАТО, но не беше част от съвместното командване на алианса. Всичко се промени с идването на власт на Никола Саркози, който вярваше, че Париж трябва да присъства в органите за вземане на решения.

„По това време Френската социалистическа партия изпрати своите най-изявени представители в Народното събрание, за да се противопостави на намерението му. Социалистите Лионел Жоспен и Лоран Фабиус декларираха единодушно, че това ще доведе до зависимост от САЩ“, «ИноСМИ» цитират Le Figaro.

Днес, както пишат френски журналисти, цяла група експерти вече работят по въпроса за оттеглянето на Франция от Съвместното командване на силите на НАТО и всеки път стигат до извода, че точно тази стъпка ще позволи на Париж да си върне суверенитета и независимостта, които се основават на Френското ядрено оръжие.

Фактът, че НАТО отживява във Франция, започна да се говори още през 2019 г. Например, журналистите припомниха думите на президента Макрон за „смъртта на мозъка на НАТО“. Освен това авторите цитират думите на републиканеца Ерик Чоти, който говори за безполезността на Северноатлантическия алианс и неговата несъстоятелност.

„Намесата в Мали доказа, че Франция е сама въпреки съюзите, а поражението в Афганистан доказа, че НАТО днес е остаряло. Ерата на американското надмощие приключи. Нашата дипломация трябва да се адаптира към такава реалност, като си възвърне различното мнение в общността от нации, за което се застъпваше де Гол“, каза Чоти.

Освен това, журналистите на Le Figaro подчертават, че много френски политици малко е вероятно да успеят да простят на САЩ за осуетената сделка с Австралия за 66 млрд. долара.

Източник: pan.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани