Информационен център на Министерство на oтбраната

Иран заплашва Азербайджан с нови бойни ударни дронове

Украинските ВВС казаха, че са свалили 11 от 24 руски дрона и е била поразена енергийна инфраструктура

Иранците намекнаха на Баку за неоспоримото им предимство в БЛА

В началото на месеца Иран започна мащабни военни учения на границата с Азербайджан „Завоеватели на Хайбар“. Техеран изпрати танкова техника, артилерия, бойни хеликоптери и други оръжия до мястото на маневрите. Дроновете играят важна роля в отбраната както на азербайджанската, така и на иранската армия.

В YouTube се появи видео, показващо полета на ирански бойни дронове Shahed 181 и Shahed 191 близо до границите на Азербайджан. Иранските въоръжени сили са упражнявали тренировъчни удари от азербайджанска страна с управляеми ракети.

През последните години Иран успя да сформира цели ескадрили атакуващи дронове от различни класове, включително БЛА -камикадзе. По брой безпилотни самолети Ислямска република надминава не само съседен Азербайджан, но и Турция.

Междувременно, в събота, 2 октомври, иранците показаха новия дрон Simorgh в град Конрак. На церемонията присъства контраадмирал на иранския флот Хосеин Ханзади. Според съобщения в медиите обхватът на новия ирански боен дрон достига 1,5 хиляди километра, височината на полета е около 5 хиляди метра, Simorgh може да изпълнява бойни мисии в продължение на два дни.

Що се отнася до Азербайджан, неговите дронове са представени от турски Bayraktar, както и от израелски БПЛА, произведени от Azad Systems и други безпилотни превозни средства.

Източник: pan.bg

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top